-

De Kruising: Fries x Fredriksborger

Fredriksborger
Anita Veenendaal

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Tinker (Gypsy Cob) x Engels Volbloed
.

De Kruising:
Fries x Fredriksborger
Naam: Evita
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.57 m
Kleur: Zwartbruin

De donkere kleur van een Fries, maar de looks van een Fredriksborger. Dat is in een notendop het paard van Anita Veenendaal en haar dochter. Ze hebben deze bijna vierjarige kruising nu drie maanden. “Evita heeft op papier eigenlijk Annika, maar dat vonden wij een kinderachtige naam. Daarom hebben we hem veranderd in Evita. We hebben haar gekocht van iemand die met Fredriksborgers werkt. De fokker heeft Evita gefokt voor haar bijrijdster en ze vond Friezen hele mooie paarden.” Helaas bleef Evita te klein. “Ze is nu 1.57 m en ze wordt ongeveer rond de 1.60 m. Dat was te klein voor de bijrijdster, maar is prima voor ons.”

De vader van Evita is een Fries. “Hij is nu toevallig te zien in de reclame van KFC.” De moeder van Evita is een Fredriksborger en dat is volgens Anita ook goed te zien. “Ze heeft de manen en de donkere kleur van een Fries. De Fredriksborgers zijn vaak voskleurig. De bouw en uitstraling heeft Evita meer van de Fredriksborger. Ze is ook robuuster gebouwd dan een Fries. Wij vinden haar gewoon heel mooi en ze wordt steeds mooier naarmate ze volwassener wordt. Ze krijgt een mooie belijning.”Koel karakter

Met het karakter van deze kruising zit het volgens Anita wel goed. “Ze wordt in oktober pas 4, dus ze is nog heel erg jong en daarom kan ze ook nog wel eigenwijs zijn. Maar ze is verder heel nuchter. Ze is zo braaf, als we met haar naar buiten gaan, kijkt ze nergens van op. Ze is heel koel en ook heel lief.” Dat koele en nuchtere kan natuurlijk van beide kanten komen.

Anita is nu zelf bijrijdster van Evita. Ze gaat er graag mee naar het bos. Haar dochter heeft als doel om dressuurwedstrijden te rijden en wil eventueel ook gaan springen. “Dressuur kan ze heel goed, ze kan echt heel mooi lopen. In haar gangen zie je een heel klein beetje de Fries terug. Verder is ze nog vrij jong en moet ze nog veel leren. Of ze springen ook leuk gaat vinden, moeten we nog zien. Dat is voor later.”

Vind je de kruising Fries x Fredriksborger een aanrader?

“Ik vind het zeker een leuke combi. Het is natuurlijk maar afwachten of je eenzelfde soort paard krijgt als je weer zo’n kruising maakt, maar Evita is goed gelukt. Zelf vind ik Friezen heel leuk en mijn dochter wil graag springen en dressuur rijden, omdat deze combi meer sportgericht is, is ze daar denk ik geschikt voor. Ze heeft niet dat lompe van een Fries, hoewel dat ook niet altijd zo hoeft te zijn. Met de vader van Evita, de Fries, rijden ze ook springwedstrijden en hij springt momenteel een meter.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant