-

De Kruising: Fjord x Shetlander

Fjord x Shetlander
Femke de Rapper

De Kruising:
Fjord x Shetlander
Naam: Vidunder
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.25 m
Kleur: isabel/grijs

“De merrie en hengst stonden samen in de wei. De hengst moest nog gecastreerd worden. We wisten niet dat de merrie drachtig was, totdat ze niet meer voor de kar kon met haar buik.” Dat is kort samengevat het verhaal achter Vidunder, de pony van Femke de Rapper. Ze omschrijft haar nu zesjarige merrie als volgt: “Eigenwijs zoals een shetlander. Sterk als een Fjord. Witte vlek van mama en aalstreep en grijze vacht van papa.”

Noorse naam

De naam Vidunder is Noors voor ‘wonder’. “We hebben de naam gekozen omdat het een wonder was dat de bevalling goed was verlopen. Het was dus geen bewuste kruising.”



Een chique Fjord

Zoals Femke aangaf is haar pony grijs en heeft ze een aalstreep. Verder heeft ze een een witte vlek op haar rug en ze heeft vier witte benen. Een beetje een mini-Fjord dus, want ze is niet hoger dan 1.25 meter. “Qua bouw is ze eigenlijk een chique Fjord en ze is erg sterk. Ze wil ook graag voor je werken, net als een Fjord.”

Genen van Shetlander

Volgens Femke heeft haar pony ook duidelijk de Shetlandergenen in zich. Dat uit zich vooral in haar karakter. “Ze heeft helaas het eigenwijze van een Shetlander. In het begin van het beleren was ze enorm moeilijk. Ze wilde niet vooruit lopen, maar juist achteruit. Ook wilde ze liever bij de andere paarden blijven staan dan naar buiten gaan. Gelukkig hebben wij dit eruit gekregen.” Ze heeft ook een hele fijne kant. “Het is ook echt een kinderpony. Voor kinderen is ze erg lief.”

Mennen

Femke is haar pony aan het beleren voor de wagen. “Op dit moment staat ze een half jaar voor de kar. Hiermee wil ik verder gaan om uiteindelijk wedstrijden te gaan doen met haar.” Mennen is dan ook waar Vidunder volgens Femke zeer geschikt voor is.

Vind je de kruising Fjord x Shetlander een aanrader?

Ook al was Vidunder niet gepland, Femke is wel blij met haar. “Vidunder is een enorm lieve kruising, echt een kroelerd en ze wil ook graag bij je zijn. Soms kan ze wel enorm sterk en eigenwijs zijn. Maar dat houdt het ook enorm uitdagend.”

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant