-

De Kruising: Fjord x Fries x Fjord x Andalusiër

Fjord c Fries x Fjord x Andalusiër
Simone Meeuwis, Rieneke Huijbregts

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Merens x Fries.

De Kruising: Fjord x Fries x Fjord x Andalusiër
Naam: Cooper de Verano
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.56 m
Kleur: 5,5 jaar
Leeftijd: schimmel

Cooper de Verano heeft door zijn kruising een beetje twee gezichten, vindt eigenaresse Rieneke Huijbregts. “De koele koudbloed en de dramaking noem ik het. De ene keer kan iets nieuws niks bijzonders zijn, de andere keer is iets zo eng dat het een aantal trainingen kost om te zorgen dat hij iets niet meer eng vindt.” Die koele en hete kant vindt Rieneke wel een minpuntje. “Gelukkig rent hij na veel trainen niet meer weg als hij iets eng vindt.”

“Het is geen kruising voor beginners. En ik was ook een beginner toen ik hem precies op zijn tweede verjaardag kocht. Ik heb vaak huilend met hem aan een touwtje gestaan omdat ik niet wist wat ik met hem moest. Maar ik heb veel geïnvesteerd in privélessen grondwerk. Dat heeft ons zo goed gedaan dat het vertrouwen en respect aan beide kanten er nu is. Zeker gezien zijn leeftijd probeert hij wel eens over de gestelde grenzen te gaan. Hij heeft een consequente leider nodig.  Anders maakt hij er zijn eigen feestje van. Nu is hij 5,5 jaar. Ingereden en echt een topper.”

Rieneke rijdt Cooper samen met haar verzorgster Carmen. “Een lot uit de loterij”, noemt ze Carmen. “Samen hebben ze al heel wat issues van Cooper overwonnen. Ik ben trots op ze! Zeker omdat grondwerk nieuw voor Carmen was en ze nu zelfs met neckrope  durft te rijden.”

“Mijn doel is puur recreatief: ik wil buitenritten kunnen maken, af en toe dressuren, een keer een sprongetje maken.  Gelukkig vindt hij alles leuk tot nu toe. Ik ben op dit moment vooral bitloos aan het rijden omdat ik dit graag wil in de toekomst. Dit doe ik nu alleen in de bak. Zodra dat voor beide helemaal vertrouwd is, gaan we weer een stapje verder door op het erf en in de toekomst naar buiten. Maar veiligheid voor alles. Daarnaast wandel ik ook vaak met hem, lekker ontspannen voor allebei. Een goede band is voor mij het belangrijkste.  Dus grondwerk is echt nummer 1 tijdens de training.”

Omdat Rieneke een dochtertje heeft en nu zwanger is van haar tweede, verzorgt en rijdt Carmen Cooper voornamelijk. “Op dit moment traint ze hem vooral dressuurmatig, hij moet echt leren om goed te lopen, zijn buikspieren te gebruiken, zijn hoofd niet hoog in de lucht te steken en balans te vinden. Hij is nu ruim een jaar onder het zadel en ze gaan goed vooruit. Af en toe een dressuurproefje is voor nu het doel, zodra het kan. Verder zijn we nog zoekende. Van mij mag Carmen met hem wedstrijden rijden. Zolang ze het beide leuk vinden. Gelukkig vindt Carmen buitenritten rijden ook erg leuk. Cooper kan daar ook van genieten.”“Nu op laag niveau lukt hem alles. Van springen wordt hij heel enthousiast. Echt leuk om te zien.  Zodra er een sprong in de bak staat wil, hij erover heen.  Al vindt hij het qua balans wel nog moeilijk, want hij heeft moeite met balans vinden. We oefenen hier veel mee vanaf de grond. Galopperen kon hij in het begin echt niet, zeker niet met iemand op zijn rug.  Dat gaat nu ook een stuk beter. Het belangrijkste vind ik dat hij en de ruiter het naar hun zin hebben.  En wat het uit eindelijk wordt, zien we in de toekomst wel.  Eerst de basis er goed in.”

De fokker van Cooper fokt bewust speciale kruisingen, zegt Rieneke. “Zijn vader is een Fjord x Fries en zijn moeder een Fjord x Andalusiër. Ik heb hem als valk of wildkleurige gekocht, maar hij wordt elk jaar lichter en grijzer. De kleur is daarom denk ik gewoon schimmel, net als zijn moeder. Alleen zijn aalstreep en benen blijven nog zwart tot nu toe.” Zijn uitstraling vindt Rieneke barok. “Hij heeft een mooie nek en een beetje Spaans hoofdje.  Hij kan heel veel knie-actie hebben, dit doet hij alleen als hij loopt te showen of stoer loopt te doen. Hij kan pittig zijn en een heethoofd op sommige momenten.  Daarnaast is hij heel gevoelig, ondanks dat hij voor 50 procent Fjord is. Hij kan ook heel koppig zijn en als een echte knol dwars door een hek lopen . Gelukkig doet hij dat de laatste jaren niet meer. Met name toen ik hem net had, was dit een probleem.”

Van de Fjord heeft Cooper volgens Rieneke zijn grotendeels koele en relaxte kant. “Maar hij heeft dus ook zoals hierboven beschreven zijn hete kant. De aalstreep heeft hij echt van een Fjord. Het dunne staartje en zijn manen heeft hij van zijn moeder. Zijn vacht is denk ik meer van een warmbloed, want hij krijgt ’s winters geen dikke wintervacht zoals een Fjord.”

Cooper als jong paard.

Vind je de kruising Fjord x Fries x Fjord x Andalusiër een aanrader?

“Cooper is supertrouw als hij je vertrouwt en hij voelt dat jij hem wel of niet vertrouwt.  Hij is heel gevoelig,  reageert op je stemming en je houding. De perfecte spiegel voor mij! Voor mij is het de perfecte kruising. Hij heeft een grote will to please,  wil altijd werken voor je, is pittig en gevoelig,  maar ook relaxed en hij heeft een heleboel humor. Ook is hij niet te fijn gebouwd en vooral, niet te klein. Hij is nu tussen de 1.55 en de 1.58 m denk ik.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!