-

De Kruising: Exmoor x KWPN

Exmoor x KWPN
Sacha Paul

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising KWPN x Fries

De Kruising:
Exmoor x KWPN
Naam: Indy
Stokmaat: +/- 1.55 m
Geslacht: merrie
Kleur: Donkerbruin

Sacha Paul is er maar eerlijk over: “Zelf zou ik nooit een Exmoor hebben gekozen voor een kruising, maar van een KWPN’er ben ik wel fan.” Toch viel ze vier jaar geleden als een blok voor Indy, de toen driejarige kruising tussen een KWPN-paard en een Exmoorpony. “Ik viel voor haar koppie en ze was heel lief.” Sacha denkt niet dat het een bewuste kruising was, “meer een ongelukje. Ik heb ook nog nooit van deze kruising gehoord.” Ze weet wel dat de vader de Exmoor is en de moeder de KWPN’er.Indy heeft veel weg van haar vader, vindt Sacha. “Ze is een best breed en fors gebouwde E-pony. Ze heeft dezelfde houding en de korte hals van haar vader.” Van de KWPN’er heeft ze wat maat meegekregen. Sacha heeft haar pony na haar derde – toen ze 1.53 m was – niet meer officieel gemeten, maar ze denkt dat ze nu 1.55 m is.

Twee keer met de ambulance

Sacha heeft na de aankoop Indy zadelmak laten maken en heeft haar zelf verder beleerd. Maar dat ging niet bepaald van een leien dakje. “Ik had gedacht dat ze wel wat meer kon, zoals halthouden, maar dat kon ze niet. Er zat eigenlijk geen stop op. Af en toe ging ze als een dolle stier tekeer, zomaar vanuit het niets. Ik had nog nooit een ambulance van binnen gezien, maar sinds ik Indy heb, ben ik twee keer met de ambulance afgevoerd. Ik heb er af en toe over gedacht om haar te verkopen, maar ik kon het toch niet over mijn hart verkrijgen. Met veel lessen zijn we door de ergste punten heen gekomen en nu kennen we elkaar goed. Als Indy je eenmaal vertrouwt, gaat ze voor je door het vuur.”

Sloom zal ze waarschijnlijk nooit worden. “Het is echt een paardje met pit dat graag voor je wil werken.” Ze rijden dressuur en recreatie. “Ik heb dit jaar een officieel proefje in de B gereden en dat ging wel goed. We kijken wel hoe ver we komen.” Volgens Sacha kan Indy wel mooi lopen. “Als ze haar best doet kan ze echt heel mooi lopen. Ze heeft best ruime gangen, maar ze gooit niet hoog op.”

Indy kan alleen naar buiten, maar meestal gaat Sacha met iemand samen. “Alleen vindt ze het soms nog wel spannend, maar met anderen erbij gaat het goed. Ze vindt groot verkeer helemaal niet eng en is verder nergens bang voor.”

Vind je de kruising Exmoor x KWPN een aanrader?

“Ik zou nu wel voor een groter paard kiezen, maar ik vind de kruising eigenlijk wel een aanrader. Je moet wel van een beetje krachtig paard houden en qua gedrag is het echt een warmbloed, een heethoofd. Maar ik vind dit qua gedrag een leuke combi.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant