-

De Kruising: Belg x Fries

Belg x Fries
Ina Kloet, Foto by Femia

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Belg x Fries.

De Kruising:

Belg x FriesNaam: Sophyra

Geslacht:

Stokmaat: 1.60 m

Kleur: blauwschimmel

Het is inmiddels alweer 14 jaar geleden dat Ina Kloet een KWPN’er op haar wensenlijstje had staan. Verdere eisen: geen merrie en geen schimmel. Ze kwam thuis met Sophyra, een kruising Belgisch trekpaard maal Fries. En ja, dat is een merrie en nog een schimmel ook. ,,Ik wou toch geen wedstrijden meer rijden. Alleen een beetje recreatief. Sophyra was vier jaar oud toen Ina haar kocht, inmiddels is ze 18 jaar en doet ze het wat rustiger aan met haar.

Uit ZeelandBelg

Ina kocht Sophyra in Rotterdam, maar ze kwam uit Zeeland. Waarom de fokker voor deze kruising koos, weet ze niet. “Toen ik ging kijken was ze drie keer bereden en ze hadden een keer ringsteken met haar gedaan. Ik dacht, dat moet wel een brave zijn. Dus ik ging er gelijk op toen ik ging kijken en ik was verkocht. Het is een ontzettend grote schat. Ze zal nooit bijten of slaan.”

Billen van een Belg

Ina vindt het grappig dat mensen denken dat ze een Belg zien staan als ze haar in de wei zien lopen. Ze is zelfs bijna wit met een zwart hoofd en zwarte benen in het voorjaar. “Maar zodra je haar een zadel oplegt, zeggen ze ‘oh er zit Fries in’. Ze wordt dan heel compact en voorwaarts en dan komt duidelijk de Fries in haar naar voren. Wel zijn haar billen en hoeven grover dan die van een Fries.”

Hoefsmid

En die hoeven zijn nog wel eens een probleem om een hoefsmid te vinden, heeft Ina ervaren. “Diverse hoefsmeden zeggen: ‘Ik ga geen Belg doen.’” En dat terwijl Sophyra volgens Ina juist heel makkelijk hoeven geeft.

Sierlijk lopen

Haar gangen lijken meer op die van een Fries, zegt Ina. “Ze loopt heel soepel en ze tilt zichzelf echt op onder het zadel. Ze kan echt heel sierlijk lopen. We rijden weliswaar recreatief, maar ze kan de oefeningen van M-dressuur. Alleen, zet je er iemand op die het in haar ogen ‘net niet kan’, dan loopt ze te sjokken. Ze kan bijvoorbeeld ook heel lang met iemand erop blijven galopperen, zodat diegene echt zijn handen vol heeft aan haar.”

Kapotte balkenBelg

Springen is iets dat er echt niet in zit. “Ze sloopt elke balk. Ik heb toen ik haar pas had veel longeerwerk met cavaletti’s gedaan. Ik denk dat er wel heel veel balken stuk zijn gegaan. Ze stapt er gewoon midden op. Toen ze zes weken in Emmeloord stond vanwege een hooiallergie , sloeg ze zo de de achterkant van de behandelstand eruit met haar 2 pk. Dan zie je duidelijk de Belg in haar terug.”

Rits dichtdoenBelg

Ook een leuk detail: “Een bom kan naast haar landen, maar een rits dicht doen plaatst je soms aan de andere kant van de bak. Overigens misschien nog leuk om te weten is dat Soof ook erg leergierig (en nog steeds) is in grondwerk en vrijheidsdressuur.  Wijken vind ze ontzettend leuk om te doen tijdens vrijheidsdressuur, maar er zit dan ook wel weer een beetje Belg in want ze snapt het tijdens vrijheidsdressuur alleen op de linkerhand. Verder zal ze nooit kwaad doen, maar zekan wel beledigd zijn als ze niet voldoende geknuffeld wordt.” Bovendien geeft ze volgens Ina zelf ook graag massages weg.

Vind je de kruising Belg x Fries een aanrader?

,,Dit is absoluut een aanrader. Als ze als veulen geen navelbreuk had gehad, waar ze nu nog last van heeft, had ik zeker een veulen van haar gefokt. Ze heeft het werkwillige van een Fries, maar het hele zachte karakter en het doorzettingsvermogen van een Belg. Er zit heel weinig kwaad in. Ik vind het een geweldige kruising.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant