-

De Kruising: Appaloosa x onbekend

Appaloosa x onbekend
Lies Kelderman

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Merens x Fries.

De Kruising: Appaloosa x onbekend
Naam: Pino, sportnaam Spock’s Goldstar From Far
Geslacht: Merrie
Stokmaat: 1.60 m
Kleur: Palomino met witte stippen
Leeftijd: 12 jaar

“Pino haar verhaal begint in een weiland, waar drie mooie paardjes staan: een Appaloosa palominopaardje, een schimmeltje en een zwarte pony. Gefokt door een boer die land over had, hij had een aantal hectare en in elk weiland stond een groepje merries met een hengst. Als de veulens voor meer dan de slachtprijs verkocht konden worden, deed hij dat en anders gingen ze naar de slacht en de mooie werden gebruikt voor de fok.” Benieuwd naar het verhaal van Lies Kelderman en haar kruising? Lees dan snel verder!

“Mijn verhaal begint bij een gezellige manege en pensionstal, waar ik in de laatste anderhalf jaar van mijn mbo 4-opleiding ging stage lopen. Toen mijn opleiding afgerond was, heb ik een oudere Fjord gekocht waarmee ik goed de basis kon leren. De dressuursport is toen mijn passie geworden en vanaf dat moment was ik vast besloten om naar de Grand Prix te gaan. Echter was mijn Fjord Pablo al op leeftijd en niet voor de sport geschikt, dus ik besloot op zoek te gaan naar een tweede paard, twee jaar nadat ik Pablo had gekocht.”

Pino kwam te koop

“Ik keek her en der naar paarden kijken, maar steeds was er geen klik. Natuurlijk keek ik al jaren naar die prachtige Appaloosa palomino die op stal als manegepaard rondliep, maar ik had altijd gedacht dat ze veel te pittig en nerveus zou zijn voor mij. Echter, toen de staleigenaresse opperde of ik een keertje een lesje wou rijden met haar omdat ik nog wat lesjes te goed had, kon ik mij niet inhouden. Het klikte meteen tussen Pino en mij. Toevallig stopte de eigenaresse in diezelfde periode met de manegelessen waardoor er een aantal manegepaarden te koop kwamen. De oudere manegepaarden hield ze zodat die lekker met pensioen konden, maar Pino was toen pas negen.” Je raadt het al: Lies kocht Pino. “Vanaf dat moment waren Pino en ik onafscheidelijk.”

Lies ging Pablo vanaf dat moment recreatief rijden, want ze had haar sportpaard gevonden. Pino, die in haar paspoort Goldstar From Far heette, kreeg de toevoeging Spock’s voor haar officiële naam en het dressuurteam van Lies en Pino was geboren. “Het eerste jaar was behoorlijk pittig, ze was een uitdaging die ik nog net aankon en nodig had. Ook moesten we een band krijgen en vertrouwen opbouwen. Maar ik was helemaal verliefd en gek op haar en met de dag werden we closer.”

Van westernpaard naar dressuurpaard

“Inmiddels heb ik haar bijna 3 jaar en zijn we L2 met winst en ons aan het voorbereiden op het M1. Tot nu toe pakt ze alles super goed en makkelijk op. Het meeste werk heb ik aan mijzelf: zorgen dat dat ik goed zit, de juiste hulp geef en haar goed dressuurmatig begeleid in het rijden. Bij Pino merkte ik wel dat ze veel western was gereden, wat natuurlijk een behoorlijke omschakeling is in houding. Ze wil graag op de voorhand lopen, en duikt soms wat naar voren. Maar door veel te trainen en goed te lessen bij een Grand Prix-amazone, loopt ze netjes nageeflijk met steeds meer achterhand erbij en begint ze zelfs op te richten. Ook hebben we vertrouwen in elkaar en rijden we heel vriendelijk en harmonieus onze proefjes, met erg nette scores.”Appaloosa, maar verder?

Waar we natuurlijk eigenlijk benieuwd naar zijn in deze rubriek: wat voor kruising is Pino? “Pino heeft alle Appaloosakenmerken: bij haar oogjes, neusje, hoeven en de kleine spikkeltjes op haar lichaam, samen met de lichte kleur en witte manen van een palomino. Wat er naast Appaloosa in zit, durf ik echt niet te zeggen. Qua gedrag heeft ze wel iets Arabisch en ze steekt mooi haar staart in de lucht maar ze is best stevig gebouwd voor een Arabier. Ze heeft natuurlijk geen stamboekpapieren, maar ik ben wel van plan haar te laten keuren bij het NRPS als hulpstamboekmerrie.”

“Haar karakter is net als haar vacht van goud, ze is natuurlijk een prachtige verschijning maar ze is zoveel meer dan dat. Ze is heel slim, ze heeft heel veel talent voor dressuur en springen en heeft dingen snel door. Ze houdt dan ook heel erg van nieuwe dingen leren en wordt graag uitgedaagd met dressuur tijdens het rijden. Ze is wat onzeker en kan schrikachtig zijn maar als ze je vertrouwt volgt ze je overal en gaat ze voor je door het vuur, dan heb je echt een vriendin voor het leven.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!