-

De Kruising: Appaloosa x BWP

Appaloosa x BWP
Lieke Klop

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Merens x Fries.

De Kruising: Appaloosa x BWP
Naam: Harley, officieel: Duck van het Geenenshof
Stokmaat: nu ongeveer 1.60 m
Geslacht: Ruin
Kleur: bruin met witte stippen
Leeftijd: 2 jaar

“Harley is een kruising Appaloosa X BWP en nu twee jaar oud. Zijn moeder was bruin en zijn vader was een few spot. Eigenlijk heet hij Duck van het Geenenshof, maar dat vond ik geen leuke naam”, zegt Lieke Klop, die Harley als vier maanden oud veulen kocht. “De fokker hield van aparte kleurtjes. Hij had zelf de moeder staan, de BWP, en de hengst. Die Appaloosa was een few spot, maar leek meer op een schimmel. Hij heeft vaker de combinatie gemaakt tussen deze hengst en merrie.”

Lieke was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een paard als Harley. “Ik wilde naast mijn KWPN’er een tweede paard voor de sport. Toen we naar eentje in België gingen kijken, werd de afspraak afgebeld. Harley lag op de route en daarom gingen we bij hem kijken. Hij was niet de knapste, maar hij zag er heel zielig uit en ik heb een zwak voor zielige paardjes. Ik keek wel of hij goed gebouwd was en of hij wel groot genoeg zou worden. Samen met mijn vriend heb ik hem toen gekocht.”

Eventing

Stamboekpapieren heeft Harley niet, maar dat maakt Lieke niets uit. Als hij maar een leuk sportpaard wordt. “Voor de eventing is hij denk ik wel geschikt. Hij is heel stoer, vindt alles leuk en is heel nieuwsgierig, hij gaat op alles af en dat heb je wel nodig voor eventing. Je kan wel een paard willen hebben dat goed gefokt is en veel talent heeft, als het niet wil werken, heb je er ook niet veel aan. Ik heb liever een paard zonder papieren en minder talent, maar met heel veel werklust. Op karakter kun je ook ver komen.” Harley heeft pas voor de tweede keer vrijgesprongen. “Het is geen supertalent, maar hij pakt alles wel goed aan.”

Met haar KWPN’er doet Lieke aan dressuur en springen. “En voor de lol aan eventing, daardoor heb ik de smaak te pakken gekregen. Alleen is mijn paard meer een dressuurpaard, dus ik hoop dat Harley meer een eventer wordt.”

De Appaloosa in Harley is goed te zien, vindt Lieke. “Hij heeft de typische Appaloosakenmerken met de stipjes rondom zijn ogen, op zijn neus en streepjes op de hoeven. Zijn lijf is bruin met witte stipjes en hij wordt steeds een beetje lichter. Hij heeft ook een Appaloosabouw met een korte kont en een compact lijf. Hij is heel fijntjes gebouwd.”Vind je de kruising Appaloosa x BWP een aanrader?

“Een Appaloosa staat bekend om zijn veelzijdigheid en de wil om te leren. Alleen zijn ze vaak wat klein, daar moet je wel rekening mee houden. Harley is nu rond de 1.60 m en ik denk dat hij nog wat groeit tot zo’n 1.65 m. Ik hoop dat hij groter wordt, want ik hou van wat grotere paarden. En als je van een kleurtje houdt, is een Appaloosa zeker een aanrader.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!