-

De Kruising: Anglo Arabier x Fjord

Anglo Arabier x Fjord
Natascha Böhre

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising KWPN x Fries

De Kruising:
Anglo Arabier x Fjord
Naam: Sam (spreek uit als Sem). Zijn officiële, paspoortnaam is Dirkje, maar zo wordt hij nooit genoemd
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.44 m
Kleur: red dun

“Sammy is een bijzondere mix geworden, die bij veel paardenmensen voor vragen zorgt. Men denkt vaak, als hij in zijn wintervacht is, aan iets met een IJslander bijvoorbeeld. Of men denkt Quarter in hem te zien door zijn kleur. Eigenlijk zie je, als je goed kijkt, toch vooral de Fjord in hem”, vertelt Natascha Böhre.Zesde eigenaar

Of haar Sam een bewuste kruising is? “Hij is (vermoed ik, want heb er verder geen aanwijzingen voor) geen bewust gefokte kruising.” Sam kwam bij Natascha terecht toen hij nog maar twee jaar oud was. Dat is inmiddels 14 jaar geleden, hij is nu 16 jaar oud. “Sammy is geboren op 1 april 2004. Toen hij twee weken oud was is hij, samen met zijn Fjordenmoeder, verkocht aan een gezin. Daar is hij een tijdje geweest als jong hengstveulen. Zijn moeder is daar ingereden door de dochter ( destijds 13 jaar oud) van dat gezin. Zij heeft mij verteld dat Sammy en zijn moeder door haar vader van een handelaar/boertje zijn gekocht.”

“Sam’s moeder bleek helaas geen ‘gemakkelijke’ Fjord. Ze was nog erg jong, had behoorlijk karakter en moest nog ingereden worden. Wat ik begrepen heb, is dat Sam’s Fjordenmoeder, loeisterk was en haar kracht gebruikte om ’onder het werk uit te komen’ bij dat meisje. Ze zou vervolgens zijn verkocht aan een manege, waar ze als lespaard natuurlijk compleet ongeschikt voor bleek te zijn. Er zou van alles aan gedaan zijn om haar berijdbaar te maken, maar ze werd ’onhandelbaar’ genoemd en is op jonge leeftijd ingeslapen. Het fijne weet ik er verder niet van. Sammy is niet veel later meerdere malen verkocht om uiteindelijk bij zijn zesde eigenaar in de zomer van 2006 rust te vinden. Dat was ik. Eigenaar nummertje 6.”

“Ik moet zeggen dat het verhaal van zijn Fjordenmoeder mij qua gedrag wel wat bekend voorkwam. Ook ik heb bij het inrijden/trainen van Sam, gemerkt dat hij graag zijn kracht inzet, als hij het gevraagde te moeilijk vindt. Ik denk ook dat mijn eigen onzekerheid en angst meespeelde destijds. Deed ik het wel goed? Kon ik zo’n sterk, jong paard met een eigen mening wel aan? Ik heb zoveel van hem geleerd, juist doordat ik enorm tegen deze issues aanliep. Daarover later meer…..”

“Toen ik hem opgehaald heb, heeft hij eerst (jarenlang) in een vaste kudde op een aantal hectare land in natuurgebied geleefd. Om op te groeien, om te aarden, bij te komen van al zijn verhuizingen. Ik verdiepte me in natural horsemanship, nam lessen grondwerk en pas later zijn we zadelmak gaan maken. Ik spendeerde zelf ook uren in dat weiland, gewoon kijkend naar de kudde, hoe hij tussen de anderen zijn leven leefde. Tot bleek dat het gras hem toch ziek maakte en ik de keuze moest maken om hem anders te gaan houden. Het was toen of op stal of fulltime op het land. Hem opsluiten was ook geen optie. Ben elke dag blij voor mijn huidige paddockplek, waar hij de hele dag buiten kan scharrelen met zijn Shetlandervriendin.”

Insulineresistent

“Fysiek heeft hij dus een minpunt in zijn gezondheid. Hij is zwaar insulineresistent helaas. Hij is ook drie keer hoefbevangen geweest. Inmiddels hou ik hem al wat jaren bewust op een zandpaddock met een verhard pad naar de schuilstal en een strak voerbeleid. Heb er een lieve, grote Shetlandermerrie bij gekocht ruim vijf jaar geleden en ze gaan samen gelukkig heel goed. Gras krijgt hij helemaal niet meer. De zorg is daardoor pittig, meerdere keren per dag moeten voeren. Maar daar kan hij weinig aan doen en mijn lieve man en ik doen de paarden gelukkig samen.”

Zoals Natascha al aangaf, ziet zij de Fjord onmiskenbaar terug in haar pony. “Zijn bouw is stevig en zeer compact. Zijn wildkleur zie je ook heel duidelijk terug. Hij heeft een mooie bruine aalstreep en diverse zebrastrepen op de benen bijvoorbeeld. Qua karakter zie ik de kracht, volgens sommigen ‘eigenwijsheid/koppigheid’ van een Fjord. Het flegmatieke type. Ik zie het meer als een paard met een sterk eigen mening. Over het algemeen heeft hij het koele karakter van de Fjord.”

Ook kenmerken van de Anglo Arabier

“Sam heeft zeker ook kenmerken van de Anglo Arabier. Een wat edeler gebouwd hoofd en zijn benen zijn redelijk tenger in vergelijking met de benen van een gemiddelde Fjord. Hij heeft ook momenten met behoorlijk wat energie en zodra hij echt los gaat, gaat zijn staart nog wel eens de lucht in, zoals Arabieren doen. Ondanks dat hij gemiddeld een vrij nuchter en rustig karakter heeft, kan hij ook ineens compleet de andere kant uitslaan en met vier benen de lucht inspringen bij situaties. Bokken is hem niet vreemd, keihard rennen ook niet……”

Over rennen gesproken: “Sammy heeft gemiddelde, vrij vlakke gangen. De energie wisselt nogal. De ene dag is hij meer voorwaarts dan de andere dag. Wat dat betreft is het weertype en mijn eigen energie en intentie ook vrij bepalend bij hem. En omdat hij kampt met insulineresistentie, realiseer ik me ook dat hij soms misschien wat gevoelige spieren heeft.”

“Voor anderen heeft hij vast heel veel minpunten, omdat hij echt een gebruiksaanwijzing heeft, enkel alleen al qua voerbeleid. Ik hou enorm veel van hem, zoals hij is. Qua karakter kan ik hem lezen en heb ik inmiddels geleerd hoe met hem om te gaan. Hij heeft vertrouwen nodig, iemand die hem gewoon consequent en met respect en vertrouwen begeleidt. Hij heeft vertrouwen nodig in mij als (bege)leider. Hij spiegelt enorm, dus als ik geen focus heb, verwacht dan niet dat hij het heeft. Mijn mindset is zo verbeterd door hem. Ik ben niet meer zo onzeker als vroeger. We zijn nu 14 jaar samen en hij weet dat hij bij mij hoort. We zijn inmiddels steeds meer verbonden geraakt met elkaar. Voel echt een lijntje met hem. Verbondenheid.”

Erg kort gebouwd

Zijn verbeterpunten qua kruising: “Hij is erg kort gebouwd, iets te kort misschien. Een zadel vinden was best een dingetje. De meeste zadels zijn te lang of belemmeren in zijn schoudervrijheid. Ik heb nu een fijn semi boomloos zadel gevonden, zonder zweetbladen, zonder wrongen. Ik ben zelf klein en licht gebouwd, dus ik pas er prima op. Voor een langere, stevige ruiter is hij niet gebouwd, ondanks dat hij qua bouw wat van een Fjord heeft.”

“Sammy is bitloos ingereden toen hij 4,5 jaar was, maar ik ben pas fanatieker gaan rijden op zijn tiende. Nog altijd bitloos. Ik doe voornamelijk aan recreatief rijden, maar ook aan centered riding en academische rijkunst. We werken ook veel op de grond. Loswerken, rechtrichten, dubbele longe, lijnenwerk, gymnastiek aan de hand, wandelen, natural horsemanship en freestyle. Hij is een paard wat graag leert. Hij kan dingen best moeilijk vinden, maar met een  rustige opbouw verbetert hij en dan zie je hem groeien. Hij werkt graag, mits je dat samen met hem doet met rust en respect. We hebben net een nare periode van een vervelende peesblessure achter de rug. Inmiddels zijn we weer goed aan het opbouwen en dan zie je hoe graag hij wil werken. Zo mooi om te zien!!”

Anglo Arabier x Fjord

“Ons doel is gewoon om te genieten van het samenzijn en het samenwerken, werken aan onze band samen. Ik heb een horsemanshipopleiding gedaan, verder nog diverse workshops. We zijn serieus bezig met academische rijkunst op de grond en ik ga eerdaags beginnen met een opleiding om straks als ruitercoach andere paardeneigenaren bij te kunnen staan. Genoeg doelen. Al wil ik vooral dat Sammy een happy, gezond en levenslustig paard blijft. Door hem ben ik veel bewuster geworden hoe belangrijk het is dat je altijd rekening houdt met je paard, met zijn mentale en fysieke behoeften, zijn natuurlijke behoeften ook.”

Vind je de kruising Anglo Arabier x Fjord een aanrader?

“Destijds werd ik smoorverliefd op Sam, door zijn uitstraling. Ik ontdekte hem op Marktplaats en ik kreeg hem gewoon echt niet meer uit mijn hoofd. Alles schreeuwde in mij dat HIJ het gewoon was. Bij mij hoorde. Ik was eigenlijk helemaal nog niet van plan om toen een paard te kopen, want ik was veel te druk met mijn dochter van amper een jaar oud. Toch contact gezocht met de verkoopster (ik kon het niet laten) en zo is het balletje gaan rollen. Dan ga je bezichtigen en ben je verkocht.”

“Ik viel als een blok voor dit jonge paard met die aparte rode wildkleur (red dun). Toen ik hem ontmoette en zeker toen ik hem beter leerde kennen, besefte ik dat dit paard niet voor niets op mijn pad is gekomen. Of deze kruising een aanrader is, durf ik niet te zeggen. Je moet stevig in je schoenen staan voor dit type paard. Dat was voor mij een prachtige leerweg in horsemanship :-), maar ook in het dealen met mijn eigen onzekerheden en onkunde, waar ik natuurlijk keihard tegenaan liep bij zo’n letterlijk sterk type met eigen mening.”

,,Daarnaast had ik zelf op persoonlijk vlak nogal een heftige tijd gehad, dus ik was ook nog erg zoekende naar mezelf en hoe het leven weer te leven. Ik moet zeggen dat Sam mij door alles heen gesleept heeft in de afgelopen 14 jaar. Hij was er altijd voor me, maakt me altijd weer gelukkig of maakte mij los van al mijn zorgen, verdriet of wanhoop.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant