Kentucky american saddlebred12
Kentucky american saddlebred12

De Kruising: American Saddlebred x Tuigpaard

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising American Saddlebred x Tuigpaard.


De Kruising:


American Saddlebred x Tuigpaard


Naam: Kentucky


Stokmaat: 1.65 m


Geslacht: ruin


Kleur: palomino


Een paar weken geleden maakten jullie kennis met Danoontje, een kruising minishet-BWP. Nu is het zo dat eigenaresse Marieke Hensen nog een bijzondere kruising is bezit heeft, namelijk een American Saddlebred x tuigpaard.

Saddlebred


“Kentucky is geboren op 16 april 1992. Zijn moeder is het tuigpaard Fernadotte (v. Waterman) en zijn vader de Amerikaanse Saddlebred -hengst Holland’s Golden Boy. Deze fraaie palomino-hengst is in de jaren ’90 uit Amerika geïmporteerd, in een poging om het Nederlandse Tuigpaard te veredelen. Hij vererfde in ieder geval zijn kleur, maar de gehoopte verbetering/veredeling bleef uit.”

Probleem


Marieke vertelt dat Kentucky zijn tuigpaard-carrière is begonnen bij een bekende tuigpaardenman. “Daar bleek al snel dat zijn afwijkende kleur een probleem gaf, want Kentucky werd door de NBvAP (Nederlandse Bond van Verenigingen voor het Aangespannen Paard) niet goedgekeurd als Engels span-paard, omdat hij geen vos is.”

Bijzonder


“In enkelspan toonde hij weliswaar bijzonder, maar kwam hij in zijn prestatie toch net iets te kort. Echter, in zijn presentatie en voorkomen blonk hij geweldig uit!  Hij scoorde hoge ogen in het damesnummer enkelspan en heeft regelmatig de eerste plaats bezet. Maar doordat hij niet geschikt was voor de andere tuigpaard-rubrieken  werd Kentucky verkocht aan een mevrouw die recreatief met hem wilde gaan mennen.”

Veel bravoure


“Mijn man, Nico Hensen, was men-instructeur in Westerbork en deze dame meldde zich daar aan met Kentucky,  in de hoop dat menlessen haar en haar paard verder op weg zouden kunnen  helpen. De nog jonge Kentucky was echter te sterk voor haar en liep met zoveel bravoure dat de dame in kwestie haar handen vol had en weinig plezier beleefde aan dit paard. Zij besloot toen om Kentucky weer te verkopen. Mijn man zag in hem een leuke uitdaging want het was een plaatje om te zien en dus besloot hij om Kentucky van deze mevrouw over te nemen.  Eenmaal op stal bleek Kentucky inderdaad wel een baasje te zijn maar door hem consequent en toch met respect te behandelen, vonden man en paard elkaar en groeide een wederzijds respect.”

Achterste benen


“Kentucky werd vanaf de basis opnieuw beleerd voor de menwagen  en dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Hij was een geweldige shower die fel van start wilde maar hij moest leren dat hij de controlerende hand van zijn menner moest volgen. Heel wat keren heeft hij op zijn achterste benen gestaan, met  de voorwielen van de menwagen een halve meter van de grond, met mijn man onverstoorbaar op de bok. Hij werd niet alleen gebruikt voor de wagen maar mijn man bereed hem ook. Lange ritten door het bos, veel afwisseling en af en toe een sprongetje: Kentucky vond het allemaal geweldig.”

Veel bekijks


“In de mensport ontwikkelde dit team zich snel. De dressuurproeven gingen heel goed maar de vaardigheid was iedere keer een uitdaging. Kentucky genoot van alle aandacht en wist gewoon dat hij een mooi paard was en showde de hele ring rond, waardoor hij te weinig aandacht had bij de kegels en  balletjes… of hij ging te hard en wilde te graag, of hij liep ‘mooi te wezen’. Maar… altijd veel bekijks van het publiek, omdat zijn bijzondere kleur en houding altijd de aandacht trok. Zijn prestaties werden regelmatig beloond met een kampioenslint of een eerste prijs waarbij het winnen van het Drents Kampioenschap in 2001 een van de hoogtepunten was.”

Lang lijf


“In de dressuur zaten ze al gauw in de klasse Z en had hij genoeg winstpunten om door te gaan naar de ZZ, toen de KNHS de dressuurproeven verzwaarde en Kentucky moeite kreeg met de galopoefeningen. Kentucky is een lang paard met enorme ruime galopsprongen en op indoorwedstrijden had hij niet genoeg ruimte om deze oefeningen goed uit te voeren. Door zijn lange lijf en zijn temperament kostte het verzamelen heel veel moeite, maar ook zijn leeftijd (én die van de baas), ging meespelen.”

Rugprobleem


“Door het werk op de tuigbaan, waarbij hij met een opzet gereden werd, heeft hij een rugprobleem ontwikkeld waar hij op latere leeftijd last van kreeg.  Waarschijnlijk is de kruising van een Saddlebred met een Tuiger hier ook debet aan, zijn lange rug en vlakke kruis heeft hij duidelijk te danken aan zijn vader.”

Lief


“Kentucky is een paard met een geweldig lief karakter, hij mag graag met de baas knuffelen en is zeer aanhankelijk. Hij doet zich voor als een macho maar is eigenlijk een watje. Hij kan slecht alleen zijn en wil graag andere paarden in zijn gezichtsveld hebben, maar al te dichtbij hoeft van hem niet.”

Treuren


“Hij heeft ruim 20 jaar zijn stal gedeeld met een KWPN-merrie die hem bemoederde en  zijn steun en toeverlaat was, maar zij is vorig jaar helaas op 31-jarige leeftijd overleden. Hierdoor heeft hij een enorme klap gehad. Hij heeft weken staan treuren in een hoek van de wei en we vreesden dat we hem ook kwijt zouden raken. Hij is een stuk onzekerder geworden en wil niet weg van zijn eigen plekje. Overplaatsen naar een andere wei gaat niet, hij raakt volledig van slag.”

Oude dag


“Wij respecteren hem zoals hij nu is en houden rekening met zijn beperkingen. Hij mag bij ons blijven zolang zijn leven nog paard-waardig en verantwoord is. Kentucky laat zich nu door ons heerlijk verwennen en hij geniet van zijn oude dag, inmiddels is hij 26 jaar.”

Vind je de kruising American Saddlebred x Tuiger een aanrader?


Het laat zich raden dat Marieke en haar man niet zo snel weer voor deze kruising zullen kiezen als het gaat om de bouw van Kentucky. Maar qua karakter hebben ze er een geweldig paard aan gehad.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
Kentucky american saddlebred
Kentucky american saddlebred4
Kentucky american saddlebred2