-

10 bijzondere kruisingen uit 2020 uitgelicht

Er is weer een jaar voorbij waarin elke week een bijzondere kruising wordt belicht in de rubriek De Kruising. Er kwamen bijzondere kleurtjes voorbij, maar ook kruisingen waar je misschien niet zo snel aan zou denken of van hebt gehoord. Aan de hand van de afleveringen in 2020 is een overzicht gemaakt van vijf bijzondere vachtkleuren en vijf bijzondere kruisingen.

Fries op nummer 1

We kunnen, ook aan de hand van het overzicht van 2019, wel stellen dat het Friese paard het meest populaire ras is om mee te kruisen. Dit jaar kwam het Friezenbloed 17 keer voor in een in deze rubriek beschreven kruising. Fjordenbloed is ook populair, dat kwam 10 keer voorbij in 2020. Ook wordt er veel gemixt met KWPN’ers. We hebben 7 kruisingen met dat bloed belicht. Appaloosa’s en Tinkers blijken ook geliefd om mee te kruisen: die rassen kwamen beide zes keer voorbij in deze rubriek. We hadden vijf kruisingen met Shetlanderbloed en evenveel met Haflingerbloed, vier keer een kruising met Welsh-bloed en twee met Spaans/PRE/Andalusisch bloed.

Bijzondere kleurtjes

Uit al die mixen komen regelmatig bijzondere patronen of vachtkleuren voort. Wat dacht je van deze 5?:1. Appaloosa x Fries: Een Fries met witte stippenkont

Alma Jelsma heeft haar Hotspot dan ook bewust voor haar vachtpatroon gefokt. “Ik vind Friezen heel mooi, maar ik ben van de kleurtjes. En ik vind het leuk dat ik iets heb staan dat een ander niet heeft.” Daarom koos ze ervoor om haar eerste premie ster-Fries Lymtsje Wealtsje te laten dekken door een Appaloosa-hengst. Haar ultieme doel? “Ik wilde een zwarte Fries met een witte kont.” Ze heeft er acht jaar over moeten doen voordat ze de juiste kleur kreeg, maar twee jaar geleden was het dan zover. “Hotspot was de eerste die naar mijn zin was.”

2. Fries x Paint: bijna helemaal wit

De verwekking van James is op een aparte manier tot stand gekomen. Een groep tweejarige Friese hengsten brak los en werd vervolgens in een wei met merries gejaagd. Daar stond de moeder van James tussen, een American Paint Horse. Zijn verzorgster Kimberley Donck vertelt dat zijn eigenaresse Daphne erachter kwam via de Facebookpagina paarden detective. Daphne had James gekocht als zijnde een Tinkerruin, verrassing dus dat het anders blijkt te zijn.

 “James is 5 jaar oud en zit lekker in zijn pubertijd. Hij is officieel bont maar heeft alleen zwart op zijn hoofd, een paar vlekjes op zijn borst en buik”, aldus Kimberley, die James naast eigenaresse Daphne deelt met nog een verzorgster, Michelle.

3. Haflinger x Arabier x Tinker: vosbonte Haflinger

Mandy Bakker kocht haar pony Dali, die je eigenlijk kunt omschrijven als een vosbonte Haflinger, op 3,5-jarige leeftijd. “Haar vader is Haflinger x Arabier en haar moeder een Tinker.” Inmiddels zijn ze al tien jaar een combinatie. Mandy rijdt dressuur met haar pony en in de wedstrijdsport hebben ze nu 8 winstpunten in de klasse L1. “Springen kan Dali ook, alleen vind ik dat zelf niet zo leuk. En buitenrijden doen we ook graag, vooral in het bos.”

4. Konik x KWPN: wildkleurige KWPN’er

“Wat was ik benieuwd naar dit kleine verassingsveulen!”, vertelde Kim Hanssens ons over haar paard met een wildkleur. “Ondanks dat ik pas om 7.00 hoefde te beginnen met werken, was ik de opeenvolgende dagen en weken dus iedere dag al minimaal een uur eerder op stal te vinden in de hoop dat het veulen geboren zou zijn. Tot die ene morgen, toen Fabiola haar hoofd niet naar buiten stak om me vrolijk te begroeten voor voedertijd. Ik liep stilletjes naar haar stal toe en spiekte naar binnen en daar lag hij al. Nog helemaal nat en dampend van de lichaamswarmte van zijn moeder. Hij was het allermooiste veulen wat ik ooit had gezien. Ik hielp hem op zijn benen en begeleidde hem naar de uier van zijn moeder die alles toeliet.”

5. Appaloosa x Haflinger: overal sproetjes!

“Sproet zijn moeder is een ouderwetse voskleurige Haflinger-merrie en zijn vader is de Appaloosa Storm van Glooïng. Grappig vind ik dat zijn vader zwarte stippen heeft en Sproet over zijn hele lijf voskleurige stippen heeft. Hij heeft alleen een paar zwarte stippen op zijn benen”, vertelt eigenaresse Xenia Kalogiros.

Bijzondere kruisingen

Er is weer heel wat moois, grappigs en speciaals voorbijgekomen aan kruisingen. We lichten er vijf, in willekeurige volgorde, voor je uit.

1. Fries x Trait Comtois

Fries x trait comtois

Lisa noemt haar paard Hero, maar officieel heet hij Eclair de Bernand. Dat staat in zijn paspoort. Hero is een kruising tussen een Fries en een Frans trekpaard, een Trait Comtois, maar wie de vader of de moeder is kan ze niet uit het paspoort opmaken. Het is dus onduidelijk of de vader de Fries was of de Trait Comtois.

2. Amerikaanse Appaloosa x Konik

Amerikaanse Appaloosa x Konik

Pip had ook net zo goed in het rijtje bijzondere kleurtjes kunnen staan, maar bijzonder is ze sowieso. “Pip komt bij Stal Heijink in Sinderen vandaan. De eigenaresse van de stal, Birgit, is gek op aparte kruisingen. De Amerikaanse Appaloosa hengst WH Scotty was een van haar favorieten en heeft bij Birgit op stal voor mooie, aparte nakomelingen gezorgd. Pip is daar een van”, vertelt Mignon Subelack, de eigenaresse van Pip.

3. Camargue x Fjord

De fokker van Yara wilde dat de eigenschappen van de Fjord (een Noors bergpaard) en de Camargue (een oud ras uit Zuid-Frankrijk) samenkwamen, legt eigenaresse Fenny van Rijen uit. Ook Yara is bijzonder van kleur, net een toverbal, vindt Fenny.

4. Haflinger x Rocky Mountain Horse x Arabier x Konik x Tennessee Walker

Een mondvol rassen. Daarom hoort deze ook in het rijtje thuis. “Olivier is een kruising van vijf rassen. Zijn vader is een Rocky Mountain Horse x Haflinger. Zijn moeder is (als ik het goed onthouden heb) Konik x Arabier en Tenessee Walker x Rocky Mountain Horse”, vertelt Annemiek Zwaan over haar nu 9-jarige ruin. “Oof heeft van ieder ras wel wat kenmerken. Hij heeft de silver apple kleur van de Rocky’s, het uithoudingsvermogen en het showstaartje van de Arabier, het voorbeengebruik van de Tenessee Walkers, de koppigheid en het pure van de Koniks en het stevige beenwerk van de Haflingers.”

5. Hackney x Shire

Een hele grote reus van 1.78 m die ook nog eens mooi kon lopen. Ballouk is vijf jaar geleden, in 2015, overleden, maar Irene van Vugt wordt nog steeds aangesproken op haar bijzondere paard. “Iedereen kende hem.” Zelf leerde ze hem kennen bij zijn geboorte in 1997 en werd zijn eigenaar toen ze zelf 18 werd, in 2003. 

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant