-

Blog Mongolië: Paardendiefstal is een probleem

Simone Johanna Aleida

We zijn nu 19 dagen onderweg met ons nieuwe, fantastische pakpaard genaamd Nelson. Zijn karakter is geweldig: hij is geduldig, dapper en hartstikke sterk. Als we klungelen met het pakzadel blijft hij braaf wachten totdat we klaar zijn. Knisperend plastic? Vrachtwagens? Onweer? Nergens kijkt Nelson van op. Ook heb ik nog meer nieuw reisgezelschap, Annabel uit Engeland en haar paard Bernard. Daarnaast gaat het erg goed met mijn paard Sara en mij, we hebben sterk vertrouwen in elkaar en inmiddels rijd ik haar zonder bit en met een zelfgeknoopt Mongools touwhalster. Ze reageert goed op mijn zit en stem. In Mongolie zeg je ‘Chuu’ als je wilt gaan en ‘Hooshj’ als je wilt stoppen, of je paard wil kalmeren. Ik klik zelf vaak met mijn tong als ik het tempo een beetje wil opvoeren en Mongolen moeten daar om lachen.

Processed with VSCO with c1 presetDaarnaast hebben we de route veranderd, omdat ik al door Orkhon Valley, de Mini Gobi woestijn en Khustain park ben gereden. We zijn nu in de bergen ten noordoosten van Ulaanbaatar. We willen in een grote boog terug naar het basiskamp rijden ten zuiden van Ulaanbaatar. Ondanks de naderende winter gaat alles erg voorspoedig. De eerste dagen waren wel lastig aangezien er nergens rivieren of meertjes langs onze route lagen om onze paarden water te geven. Maar vriendelijke nomaden vertelden ons gelukkig waar we waterputten konden vinden.

We hebben meerdere malen in de buiten lucht geslapen om goed op de paarden te kunnen letten. Het komt soms voor dat een wilde kudde langs komt en de hengst interesse toont in mijn paard Sara, dan moet ik snel opstaan om hem weg te jagen. Daarnaast is paardendiefstal een probleem in Mongolië en ben ik ’s nachts altijd op mijn hoede. Gelukkig hebben we geen slechte ervaringen met mensen en is iedereen vooral erg vriendelijk. Vaak worden we binnen uitgenodigd om warme melkthee te drinken, dat is erg prettig aangezien het al behoorlijk fris is, vannacht was het maar drie graden!

Groetjes,

Simone Johanna Aleida

Lees hier eerdere blogs van Simone!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant