-

Blog Mongolië: Te paard boodschappen doen

Simone Johanna Aleida

Ik heb mijn solo trek tijdelijk onderbroken om als ‘guide’ te werken voor een ‘horsetrek’ in Orkhon Valley. Sara, mijn paard, is zonder andere paarden om zich heen, steeds ongelukkiger. Ik besloot om een nieuw pakpaard te zoeken en in die zoektocht kwam ik bij een Mongools bedrijf terecht dat trektochten organiseert. Als vrijwilliger had ik de optie om samen met Sara mee te gaan op trektocht. Dit leek mij de perfecte kans om weer op het juiste pad te komen.

Processed with VSCO with g3 preset

Een horseman genaamd Khisghe en ik leiden samen een groepje toeristen door Orkhon Valley. Het is hier prachtig groen en alle paarden en dieren in de omgeving zien er ontzettend gezond uit. Dat is erg belangrijk, want in de barre winter die gaat komen, wordt er amper bijgevoerd en verliezen veel dieren een hoop gewicht.

In Orkhon Valley word ik elke ochtend wakker in mijn tentje door het gebries van jaks, paarden, geitjes of andere dieren. Nadat we ’s middags ons kamp hebben omgezet en een vuur hebben gemaakt om op te koken, ga ik nog even te paard boodschappen doen in een dorpje in de buurt. Wat ga ik dit missen straks in Nederland!

Processed with VSCO with p5 preset

Een paar dagen geleden hadden we een extreme regenstorm. Gelukkig duurde de storm maar een paar uur en verscheen er een prachtige regenboog toen het weer opklaarde. Maar dan worden we midden in de nacht wakker van het geluid van snel stromend water, de hele vallei waar we staan, is ondergelopen. Snel hebben we iedereen wakker gemaakt en verplaatsten we de paarden en ons hele kamp naar hogere grond. De volgende dag kopen we van een lokale familie een schaap en een volle jerrycan gevuld met Airag, de gefermenteerde paardenmelk. In de avond spelen we spelletjes met de familie in hun ger. Een emmer met de bruisende zure melk staat in ons midden en elke keer wordt er een grote kom Airag ingeschonken. Ik krijg ontzettend de slappe lach van de hoeveelheid melk die iedereen opdrinkt. De nomaden drinken Airag vaak de hele dag, want het houd je warm, is erg vullend en bevat zelfs vitamine C.

Processed with VSCO with m5 preset

Het werk heeft ons goed gedaan, mijn paard Sara is ontspannen en we hebben het vertrouwen in elkaar gelukkig snel kunnen herstellen. Mongoolse paarden hebben echt een geweldig karakter; een sterke wil, zo ontzettend dapper, en vooral hartstikke lief voor elkaar. Het liefst lopen ze de hele dag in elkaars schaduw, en met de neus in de elkaars staart om de vliegjes uit het gezicht te vegen. We zijn nu bijna twee weken in Orkhon Valley en morgen gaan we terug naar ‘basecamp’. Dan moet ik eerst naar China om mijn visum te verlengen. Daarna gaan Sara en ik trainen met een nieuw pakpaard, zodat we de solo reis te kunnen voortzetten.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant