oren boos
oren boos

Blog Afke: Beste paarden, doe niet zo dom!

Nieuws

Paardenhouders of welzijnsdeskundigen, aan wie erger ik me het meest? Aan de groep die zegt dat welzijn dik in orde is, of aan de groep die schreeuwt dat er nog weinig is verbeterd. Dat vroeg ik me af na het schrijven van een Bit-verhaal over paardenwelzijn. Ineens wist ik het. Misschien erger ik me het meest aan de paarden zelf.


Veel paardenhouders zijn niet onder de indruk van de onderzoeken en artikelen waarmee wetenschappers, dierenartsen en dierenwelzijnsdeskundige staan te zwaaien. ‘Paarden moeten in de wei met vrienden’. Tuurlijk, en met hetzelfde gemak gooi je zo’n onderzoek in de papierbak. “Dat is cognitieve dissonantie”, legde een psycholoog me laatst uit. We lezen de onderzoeken, weten ergens wel dat we het paard tekort doen door hem alleen in een stal te zetten en krijgen een vervelend gevoel. Dus praten we ons gedrag goed en proberen we die ‘dissonantie’ te verkleinen. ‘Mijn paard ziet er super vrolijk uit’, zeggen we. ‘Kijk eens naar dat blije hoofd!’ En dat voelt een stuk beter.

Ik begrijp paardenhouders en hun dissonantie wel. Ik praat ook van alles en nog wat goed. Geen zorgen. Het is heel normaal. Het ligt niet aan ons. Het ligt aan de paarden. Want als iemand de paardenhouders kan dwingen het welzijn aan te passen, zijn zij het wel.

Wees dus eens wat assertiever, paarden. Blijf niet in die stal, maar breek het af tot de laatste spaan af en ga demonstratief bij je vrienden staan. Houd op met dat klakkeloos opvolgen van de meest idiote opdrachten onder het zadel en pik het niet dat je ruiter je te pas en te onpas ‘corrigeert’. Je bent sterk, snel en hebt uithoudingsvermogen. Maak dus dat hupje, trek dat sprintje, ren een rondje net iets te dicht langs die pilaar. En waarom zou je luchtzuigen en in stilte lijden? Ga liggen, kreun, weiger op te staan en zorg dat de dierenarts komt en dat het geld kost, want mensen luisteren naar geld. Misschien kopen ze van hun laatste paar knaken wel een paar pakken prikkerig hooi waar ze je dan extra veel van geven om het goed te maken. En voilà, zo kan jij eindelijk foerageren.

Maar nee, jullie draaien wel een keer met je oren en zwiepen met je staart. Dat is net zo duidelijk als die enorme borden die boven sommige kassa’s in de supermarkt hangen met de tekst: hier alleen pinnen! Beste paarden, jullie zouden eens moeten weten hoeveel mensen dat enorme bord missen. Als je wilt wachten op de opmerkzaamheid van mensen, gaat het lang duren. Misschien te lang. Doe dus niet zo dom en doe wat.