Blog: Liefde

Nu mijn paard deze zomermaanden fulltime in de wei mag rondscharrelen en kilo’s gras mag eten,  hebben mijn gezin en ik tijd voor een nest met hondjes. Een gekke wending misschien. Maar het gebrek aan paard levert dagelijks nogal wat tijd op en je moet toch wat met al die loze uren per dag. En nu kuieren er dus zes piepkleine hondjes door mijn huis. Dit eenmalige nestje levert een buitengewoon geweldige ervaring op. Wat een feest om elke dag naar dit ienieminie gepeupel te loeren!

DSC_0048 (2)En net als bij paarden, zijn honden ook in staat om bijzondere gevoelens op te wekken bij de mens. Paarden- en hondeneigenaren hebben dan ook behoorlijk veel overeenkomsten. Behalve de financiële investeringen die ze bereid zijn om te doen, is het vooral de liefde die hoogtij viert. En liefde maakt blind. Al helemaal als ze wollig, klein en super zacht zijn. Daar kan ik sinds vier weken over mee praten. Hoewel het paard, hoe smerig en stinkend ook, net zoveel genegenheid kan oproepen als die kleine hummels die nu bij mij rondlopen.

Ik vind dit een prachtige eigenschap van de mens. Die mogelijkheid tot innige verbinding met een dier. En ik luister dan ook graag naar verhalen die de mens te vertellen heeft. En dan bedoel ik ook echt de verhalen. Niet te verwarren met de stellige meningen over hoe de paardenwereld in elkaar zit. Of de hondenwereld, want wat dat betreft lijken deze twee werelden ook al op elkaar. Maar persoonlijk fleur ik daar niet van op. Maar vertel mij een verhaal over hoe jouw paard in je leven is gekomen of leg mij uit hoe slim jouw paard eigenlijk is en ik hang aan je lippen.Voor sommige mensen is die verbinding zo overweldigend dat ze deze gaan zien als de enige juiste. Dat is dan wel weer het nadeel van een hechte relatie met je paard of hond. Want de verblindende liefde laat je denken dat jouw manier de juiste is. Waarschijnlijk omdat de eigen ervaring leidend wordt voor het bekijken van de rest van de wereld. Deze kleuring van de werkelijkheid door persoonlijke ervaringen, kan voor irritatie zorgen wanneer het als argument wordt aangevoerd. ‘Nee hoor, dat is niet zo, want toen ik met mijn paard…’. Zo heeft de intense liefde voor een dier twee kanten. Meestal herkenning en verbinding.  Maar als de liefde is doorgeslagen in fanatisme, kan het  irritatie en verwijdering opleveren.

Terug bij ons nestje puppy’s. Voorlopig krijg ik alleen maar een vette glimlach van de vertedering die de bende van zes, zoals ze hier genoemd worden, oproept bij de toekomstige eigenaren. Ik herken het gelukzalige gevoel van verliefd worden op een dier. Daar alles voor over hebben. En uiteindelijk vol zitten met verhalen. Verhalen die druipen van de magie over liefde tussen mens en dier. Prachtig.

(Voor de mensen die het leuk vinden om te zien hoe het er bij mij thuis aan toe gaat: Ik houd dagelijks de belevenissen van de Bende van zes bij op de Facebookpagina ‘Tib & Cody’s puppy’s)

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant