Blog: Jongleren met haar

Niets fijner dan een mooie uitgeplozen staart en manen. Waar je dan vervolgens vlechten in maakt om te zorgen dat het niet meteen weer in de klit gaat. Helaas is het onvermijdelijk en zijn na een paar dagen ook je vlechten weer rommelig. Dan maar los laten? Een andere vlecht proberen? Knotjes? Voor inspiratie moet je komend weekend op het Horse Event zijn bij het NK Vlechten.

VlechtjesIk ben zelf nooit erg goed geweest in knotjes maken, misschien heb ik niet genoeg geoefend. Mijn Tinker mocht op wedstrijden zijn manen los hebben of in een nette hengstenvlecht. Om ze netjes te houden, maar vooral om te voorkomen dat ze zich verstrengelden in de teugels tijdens het rijden, legde ik vlechten in zijn lange haardos. Ons record aan vlechtjes was 17, niet slecht voor een kort pony nekje. Dat was in 2004 geloof ik.

De schaar ging erin in 2005 toen zijn manen heel dun waren van lekker in de wei staan met jonge paardjes. Even slikken, maar er dan gewoon voor gaan en alles kort! En dat kapsel is gebleven, lekker fris, geen gedoe meer met vlechten en ik heb nooit aan hem gemerkt dat hij meer last had van vliegen. Ik miste wel mijn handwarmer in de winter, wat is het toch heerlijk om dan je handen onder een bos manen te steken! Maar de korte coup leverde ook voordelen op tijdens het trainen, ik kon beide schouders zien! En op de westernwedstrijden gaf het een mooi rustig beeld, hoewel er nog meer dan genoeg haar wapperde als we de jury voorbij hobbelden.

Vlecht in de staartDe staart van mijn paardje is namelijk enorm! Het lijken wel drie of vier normale staarten. Ook daar zit meer dan genoeg onderhoud in. Op wedstrijden wil je toch netjes verzorgd voor de dag komen. Ik heb eens zijn staart ingevlochten, maar dat zag er niet uit. Dikke billen en dan een dunne ingevlochten staartwortel met daaronder een explosie van haar. Ik heb mijn eigen verzinsel erop losgelaten en dat werd onze vaste look voor de wedstrijden. Juist omdat zijn staart zo breed is werkte deze methode van `vlechten` voor ons.

Ik ben heel benieuwd wat we op het NK Vlechten te zien krijgen. Kunnen we weer wat inspiratie op doen. Voor mijn paardje óf voor mijn eigen haar, want twee jaar geleden liet ik ook het scheerapparaat op mijn eigen, toen nog korte, haar los. Inmiddels draag ik een redelijk lange vlecht op mijn hoofd met links en rechts de gemillimeterde zone. Ook laat ik regelmatig mijn creativiteit op mijn hoofd los, zigzag ingevlochten, van achteren naar voren, kleinere vlechtjes half ingevlochten, waar ik maar tijd en zin in heb. Het komt erop neer dat ik elke dag minstens één vlecht maak. Of dat nu in mijn eigen haar is of de onderhoudsvlecht in de staart van Blizz, drie strengen en mijn handen weten wat ze moeten doen. Voor vlechten met meer strengen moet ik nog heel veel tutorials kijken en echt nog even oefenen. Al dat haar in de goede volgorde heen en weer gooien tot er een kunstwerk ontstaat… Eigenlijk is het gewoon jongleren met haar.