Blog: Wat een drama voor zo’n meisje!

Afgelopen weekend werd op de Overijsselse kampioenschappen een tienjarig meisje uitgesloten, omdat ze was ‘vergeten’ haar paspoort te laten zien.  Moeder vertelt dat ze meerdere malen aan de transponder controlerende official had gevraagd of dat nodig was, maar kreeg te horen dat het niet hoefde.

Uiteindelijk werd het kind met hele mooie cijfers tweede in het AB-B, maar kreeg met het rozet aan het hoofdstel te horen dat ze uitgesloten werd. Ook het alsnog laten zien van het paardenpaspoort, dat moeder al heel de dag op zak had, mocht niet baten.

Wat een drama voor zo’n meisje!  De KNHS zegt aan alle kanten de paardensport toegankelijker te willen maken en jeugd te stimuleren te (blijven) rijden, maar dit helpt dan absoluut niet natuurlijk!

Ook al zou het verhaal dat moeder hier schetst, net iets anders gegaan zijn, wat is het nut van het uitsluiten van een kind dat de wedstrijd al gereden heeft en haar spullen wel in orde blijkt te hebben?

Het is denk ik hoognodig dat de KNHS iets veranderd aan de controle op identificatie en registratie. En dat ze geen gefrustreerde afgekeurde politieagenten zonder enkel moreel besef deze controles uit laten voeren!

Deze controles moeten nou eenmaal gedaan worden, regels maken zonder controle is natuurlijk compleet zinloos. Maar waarom zijn deze regels er? Die zijn er om fraude te voorkomen en het dierenwelzijn te beschermen. Men mag niet een ander paard starten dan dat men zegt dat het is en het paard moet correct gevaccineerd zijn. Als men hierin duidelijk verzuimd, dan is uitsluiting zeer terecht. Maar dan wel voordat de rubriek is verreden, nog voordat het dier de accommodatie betreedt zelfs.

Waarom staan er dan geen controleurs bij de ingang van een losrijterrein? Hoe moeilijk kan het zijn om de chip en entingen te controleren voordat het paard losgereden wordt. Waarom moet dat als het paard met een verhoogde hartslag de ring uitkomt? Waarom moet dat op het moment dat bij de ruiters de stress hoger is? Internationaal zijn deze controles ook voor aanvang van de wedstrijd, dat moet nationaal ook kunnen, denk ik.

Hopelijk behoudt dit meisje het plezier in wedstrijden rijden, kan ze dit voorval vlug vergeten en wint ze nog vele prijzen. En hopelijk zoekt de KNHS dit voorval tot op de bodem uit en zorgen ze dat zoiets niet meer op deze manier kan gebeuren. Want dit is absoluut niet goed voor het plezier in onze sport en het imago van onze bond!