Blog: Lang leve ponykamp!

De zomer staat voor de deur. Nog een paar weken school en dan zijn de meeste kinderen zes weken uit het school-thuis ritme. En de meeste ouders daardoor ook. Een beetje afhankelijk van de leeftijd van het kind, is er met wat pas- en meetwerk wel een oplossing te vinden voor al deze vrije tijd. Lang leven het ponykamp! Want als je iets met paarden wil, dan barst het in Nederland van de geweldig leuke mogelijkheden om de zomer door te komen.

Ik ben een enorme fan van ponykampen. En dat komt niet alleen door de vele positivisme ervaringen van kinderen, leidsters én ook van ouders die ik hoor. Maar ook omdat er echt wel een pedagogische gedachte meelift op deze aantrekkelijk kind en pony weken. En juist omdat deze meerwaarde er niet zo dik bovenop ligt, maar stiekem wel héél veel kan meegeven aan kinderen, zou je het elk paardenkind gunnen.

Ik denk dat alle paardenliefhebbers wel begrijpen dat het intensieve contact met de paarden en een kijkje in de keuken der verzorging van onze lievelingsdieren, kinderen een hoop kunnen meegeven. Daar wil ik voor deze keer even niet verder op in gaan. Maar gezien mijn achtergrond van onderwijs en opvoeding, wil ik jullie ook iets vertellen over wat andere aspecten van ponykampen die zo fijnkunnen zijn voor kinderen.Weg van de ouders bijvoorbeeld. Elk kind zal dit overigens anders ervaren. Er zijn kinderen die dit nog best wel spannend vinden. Want weg bij de ouders betekent ook weg van het bekende ritme zoals het altijd gaat. En aangezien de mens een gewoonte dier is, kunnen onbekende situaties spanning opleveren. En dus gaan er aardig van knuffels mee op kamp. Zo nemen kinderen een klein stukje van het bekende mee naar de nieuwe spannende situatie. Knuffel voelt en ruikt namelijk zo vertrouwd, dat deze troost kan bieden.

Er zijn ook kinderen precies het tegenovergestelde. Graag weg willen. Graag het avontuur aan gaan. Zich overal aanpassen en zich (op het oog) makkelijk hechten aan anderen. Deze variant kan trouwens ook extreem zijn waardoor er sprake kan zijn van een één of andere opvoed- of ontwikkelingsproblematiek. Ervaren ponykamp begeleiders zullen hier vast wel eens mee te maken krijgen. Oplossen daarentegen is niet mogelijk want kinderen gaan na een week weer gewoon naar huis. Terug naar hoe het altijd gaat.

Precies om die reden heeft ponykamp zoveel te bieden. Het is tijdelijk en ontspanning staat centraal. Zo blijft het leuk voor kinderen én voor de begeleiding. Want die hebben best een hele verantwoordelijkheid door al deze verschillen. Maar een klein weekje weg bij de ouders en dan ook nog eens fulltime tussen je lievelingsdieren. Het blijft in veruit de meeste gevallen een geweldige ervaring. En door ervaringen word je hoe dan ook wijzer. Ook als dat niet wordt vastgelegd door toetsen of andere behoefte van volwassenen (zoals in het onderwijs) om kinderen maar te willen meten in hun ontwikkeling.

Als laatste boffen de kinderen met de begeleiding. Ponykampen worden vaak begeleid door jong volwassenen die nog precies weten hoe ontzettend gaaf deze week kan zijn en ook nog weten hoe lekker het is om even weg te zijn van je ouders. Alweer een meerwaarde. Thuis of op school ligt de nadruk voortdurend op leren en presteren. Het ontbreken van deze druk, zet kinderen juist aan tot ontwikkelen. En zonder dat ze het in de gaten hebben. Dus behalve de enorme lol en spanning die kinderen beleven aan deze week, komen ze er altijd wijzer van terug. Wat wil je nog meer?

Met dank aan Mirjam Scholte, Janny Zijlstra, Yvette Snibbe en Astrid Piket voor de foto’s.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant