Blog: Grondwerk voor elk ras?

grondwerkDat grondwerk alleen voor bepaalde paardenrassen zou zijn, is natuurlijk onzin! We krijgen het vaak te horen op een demonstratie ‘Ja maar, dat is een quarter of een Andalusiër. Ik heb thuis een KWPN’er of een BWP’er en daar gaat dat niet mee.’ Grondwerk is voor elk paard zijn natuurlijke instinct; het is de taal van het paard.

Waarom zou je kiezen voor grondwerk? Grondwerk zorgt ervoor dat jouw communicatie verbetert tussen jou en jouw paard. Het zorgt ervoor dat jij hem vragen kunt stellen, hem oefeningen of opdrachten kunt uitleggen. Zo bouwt het paard genoeg vertrouwen en respect op om een antwoord te gaan zoeken. Maar ook voldoende vertrouwen om een vraag aan jou te stellen. Doordat je de communicatie verbetert, ga je deze vragen herkennen en kun je ze ook beantwoorden. Op deze manier ontstaat er een samenwerking.

Grondwerk zorgt er ook voor dat je het paard in zijn geheel kunt bekijken; zo leer je jouw paard beter kennen. Wat voor karakter heeft hij eigenlijk? Waar wordt hij snel gestrest van en hoe laat hij dit zien? Waar wordt hij boos van? En hoe ziet hij er dan uit? Als je dit leert zien, herken je het ook wanneer je erop zit. Dit zorgt ervoor dat je jouw paard kunt helpen met deze emoties en hem zo beter kan leiden. Uiteindelijk creëer je dus een veilige situatie.Betere communicatie, een prettigere samenwerking, meer plezier van je paard en een stuk veiliger zijn genoeg redenen om met grondwerk te starten!

Ben je een wedstrijdruiter? Dan zul je merken dat met grondwerk jouw paard beter zijn best wil doen. Hoe meer jij een natuurlijke leider bent, hoe logischer het voor het paard is dat jij hem opdrachten geeft. Het is heel anders wanneer een paard een hindernis springt, omdat hij zich gedwongen voelt of hij dit voor jou wil doen omdat hij vindt dat jij een goede leider bent. Je haalt dus het maximale potentieel uit je paard!

Maar wat is grondwerk eigenlijk? Je hebt schriktraining, waarbij je doel is om het paard aan zoveel mogelijk verschillende situaties en obstakels te laten wennen. Uiteraard is dit heel goed, maar niet voldoende. Het draait hier enkel om het stuk vertrouwen. De taal en communicatie met het paard kan je ondertussen ook oefenen, maar het is niet hetgeen waar ik op doel. Grondwerk doe ik graag om een persoonlijke taal te ontwikkelen met het paard, zodat we elkaar sneller begrijpen. Maar schriktraining is altijd handig! Zowel voor de recreatieruiter die een tractor of rondvliegende plastieken zak tegenkomt, als voor de wedstrijdruiter die langs banners moet rijden in de piste of hinder van de tribune en lawaai kan ondervinden.

Als je schriktraining doet, kun je gebruik maken van een plastic zak. Deze knoop je best aan het uiteinde van jouw trainingsstick. Zo heb je voldoende afstand van het paard. Dit is belangrijk voor jouw veiligheid. Stel dat het paard er een trap naar wil geven, dan kan hij dit doen maar kan hij jou niet raken. De ruimte bieden aan het paard om zijn natuurlijke taal te spreken, ook al is dit in de vorm van een trap, is heel belangrijk. Zo kan het paard zelf ondervinden dat het niet levensbedreigend is en er vertrouwen in vinden.

Heb je nog nooit van een trainingsstick gehoord of heb je het idee dat dit enkel voor beginners is? Dat is zeker niet het geval, het is gewoon een heel slimme tool! Een trainingsstick is namelijk een verlengstuk van je arm. Je kan er je paard op allerlei plaatsen mee aanraken op een veilige afstand. De stick is van fiberglas en nauwelijks buigzaam, dus niet zoals een traditionele zweep. Hierdoor heb je meer gevoel, net zoals je het paard met je handen zou aanraken. Het principe van de vertrouwen-respect-test is de aanraking. Kan ik mijn paard overal aanraken zonder dat hij ofwel angstig van mij wordt of dominant?

De afstand die je door de stick krijgt, geeft jou veiligheid. Test gerust uit hoe je paard reageert, want de stick biedt hier de ruimte voor. Als hij de stick goed en overal accepteert dan is het tijd om er een plastieken zak aan vast te knopen en om te zien of je jouw paard hiermee overal kan aanraken. Zo kan je het vertrouwensspel steeds meer uitbreiden. Belangrijk is dat je de stick pas bij je paard weghaalt als hij stil staat!

Werk steeds in combinatie met het viermetertouw; hierdoor kun je het paard extra ruimte geven om te bewegen. Ook om ergens over te sturen is dit erg handig. Het grondwerk dat wij naast de schriktraining doen, is vooral bedoeld om een band te krijgen met jouw paard en om de communicatie op te starten of uit te breiden. Heb je er zin in gekregen? En heb je vragen? Stel ze gerust! Lees volgende maand ook zeker de volgende blog want daar geef ik meer uitleg hoe je precies aan het vertrouwen kan werken.

Bekijk hier een grondwerk filmpje van Wendy.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant