-

Veulens knuffelen: Ja of nee?

veulen Arnd Bronkhorst

Het veulenseizoen is volop bezig. Wat een genot om die schattige pluizenbolletjes door de wei te zien huppelen. Eigenlijk wil je ze gewoon mee naar huis nemen om de hele dag te knuffelen. Maar omdat de hummeltjes daar natuurlijk niet op zitten te wachten, beperken we het tot af en toe een knuffel en een aai over hun neus. Maar is dat eigenlijk wel slim? Gedragsdeskundige Arlène Jansen geeft in Bit 256 advies.

“Als je met veulens werkt, is het vooral belangrijk dat je zeer bewust bent van je acties en jezelf echt als trainer blijft zien”, benadrukt gedragsdeskundige Arlène Jansen. “Het is goed mogelijk voor een paard om een band aan te gaan met mensen, maar je moet niet vergeten dat veulens van nature angstig en gereserveerd zijn naar mensen toe. Om een goede band te ontwikkelen, moet je je veulen in alle rust laten wennen.”

Paardentaal

Naast socialisatie door mensen moeten we de socialisatie door soortgenoten niet onderschatten, vindt Arlène. “Van oorsprong groeit het veulen op met een moeder en een vader in een harem. Dit is een uitgebreid sociaal netwerk van jong en oud. Tegenwoordig ziet de omgeving van een pasgeboren veulen er heel anders uit. Het is niet meteen zo dat paarden gedragsproblemen ontwikkelen als ze niet in de oorspronkelijke situatie opgroeien; paarden zijn flexibele dieren met veel veerkracht. Maar er zijn grenzen aan hun adaptatievermogen waardoor gedragsproblemen kunnen ontstaan indien onvoldoende rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoeften van een paard.

In de perfecte situatie wil je behalve de moeder, andere veulens en hun moeders , ook andere volwassen dieren hebben waar het veulen mee op kan groeien. Het liefst inclusief een variatie in leeftijd en geslacht: denk aan een ruin die goede opvoedkwaliteiten heeft. Je ziet namelijk vaak dat merries angstig of agressief zijn naar ruinen, omdat ze nooit met ruinen gestaan hebben. De andere volwassen soortgenoten kunnen achterblijven na het spenen en de veulens steun en opvoeding bieden.

Je wilt dat het veulen zijn eigen taal goed leert. Dat is in dit vroege stadium nog veel belangrijker dan de omgang met mensen. Want uiteindelijk, als het paard volwassen is, zal hij merendeel van de dag doorbrengen zonder mensen. Jij als eigenaar bent één of hooguit twee uur per dag met je paard bezig, maar de rest van de dag staat het paard – in het gunstige geval – met andere paarden. Dat een paard goed leert omgaan met soortgenoten is dus cruciaal.”

Stappenplan veulen knuffelen

1.       Kijk naar het veulen individueel. Vindt hij het prettig om aangeraakt te worden? Is hij al voldoende gewend aan mensen?

2.       Geef het veulen de ruimte om weg te lopen als hij zich onprettig voelt. Of beter nog: voorkom dat het trainen of knuffelen te intensief wordt, zodat het veulen niet weg hoeft te lopen.

3.       Zorg dat je niet tussen de merrie en het veulen in komt.

4.       Aai het veulen bij voorkeur bij zijn staartje, schoft en hals, in plaats van de neus.

5.       Kijk ook goed naar de merrie. Indien zij beschermend of nerveus is, zal het knuffelen van het veulen moeten wachten en langzaam moeten worden opgebouwd.

Bron: Bit 256

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant