-

Tips voor het onderhouden van een scheerapparaat

Arnd Bronkhorst

Goed onderhoud is van levensbelang voor een scheerapparaat. Scheerspecialist Jarno Hendrikx geeft enkele tips.

Tips:

  • Zoek een goede messenslijper. Hiermee staat of valt alles. Een gemiddeld scheermes gaat bij goed oliën maximaal acht paarden mee, mits deze écht schoon zijn. Mesjes slijpen hard door vet en viezigheid in de vacht. Ga niet eeuwig met de mesjes door. Merk je na het scheren van vier of vijf paarden dat het apparaat begint te haperen, laat de mesjes dan slijpen.
  • Zorg voor voldoende olie. Tijdens het scheren moet je het apparaat minimaal elke tien tot vijftien minuten oliën. Dit doe je aan de zijkant van de mesjes, boven de tandjes en in het gaatje bovenop de scheerkop (deze zit voor of na de stelschroef).
  • Maak het luchtfilter schoon. Pak of schuif het filter uit het apparaat en maak het schoon met een borsteltje of blaas het schoon met lucht.
  • Laat het apparaat regelmatig nakijken door een expert. Het is verstandig om de machine minimaal één keer per jaar te laten schoonmaken, nakijken en nieuw vet op de lagers te laten doen.
  • Leg het apparaat netjes weg. Maak na het scheren alle mesjes schoon, haal het haar van de machine af en leg hem geolied in de doos, anders gaan de messen roesten.
  • Stel de mesjes goed af. Op het apparaat zit aan de bovenkant van de cirkel een stelschroef. Door deze aan te draaien kun je spanning op de mesjes zetten. Dit is een gevoelskwestie. Wanneer de messen nieuw of net geslepen zijn, draai je deze aan tot je weerstand voelt. Op het moment dat je tijdens het scheren iets voelt haperen, kun je hem weer iets aandraaien. Zo kan je een aantal maal de spanning iets verhogen. Hoor je echter dat de motor er te hard aan moet trekken, dan is het tijd om de mesjes weer te laten slijpen.
  • Was het paard voor het scheren voor een optimaal resultaat. De scheermesjes en het apparaat gaan hierdoor vele malen langer mee.

Bron: Bit 210

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant