-

‘Paard houden betekent nog niet dat je het bezit’

paard paspoort Arnd Bronkhorst

Dat paarden en pony’s geregistreerd moeten zijn (door chip en paspoort), weet iedereen wel. Anders is dat met de eigenaar van het betreffende dier. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken ben je, als je naam in het paspoort van het paard staat, niet automatisch de eigenaar. Dat kan lastig zijn, zeker als je in een situatie komt waarin niet duidelijk is van wie het paard precies is. Hoe zit dat nu allemaal precies? Je leest er alles over het in het dossier Eigendomsregistratie in Bit 270. Een juridische column over paardenhouders en paardeneigenaren van Jasper Vijfhuizen van Craeft-advies.

“Op wedstrijd sta je langs de bakrand te kijken naar dat fantastische paard. Je bent op zoek naar een nieuwe topper, maar eigenlijk durf je er niet zo goed op af te stappen. Want als je zegt dat je het zo’n mooi paard vindt, ben je alle onderhandelingsruimte kwijt, toch? En wie weet of het paard wel te koop is? Als je hoort dat de ruiter tevens handelaar is, denk je nu of nooit en stapt erop af. Je wordt uiterst vriendelijk te woord gestaan en je maakt een afspraak om het paard te proberen. Na een paar nachtjes dromen is het moment daar. Op de handelsstal, buiten de entourage van de wedstrijd om, lijkt het paard ineens veel minder fraai en goed. Je ziet nog wel dat het paard kwaliteit heeft, maar wil graag met de eigenaar spreken. Maar, wie is de eigenaar? De handelaar, of verkoopt hij het paard namens iemand anders en zo ja, wie dan?”

Formele eigenaar

“Bovenstaande is zomaar een voorbeeld waarbij het onduidelijk kan zijn wie de eigenaar van een paard is. Het zou daarom juridisch best handig zijn om te weten wie de formele eigenaar van een paard is. Vrijwel alle dieren in Nederland zijn geregistreerd middels een sluitend I&R (identificatie en registratie) systeem, maar voor paarden geldt nog altijd geen verplichte registratie van de eigenaar. Daarmee is het bestaande systeem voor paarden dus niet sluitend.”Nergens geregistreerd

“Alle paarden moeten conform Europese regelgeving bij een leeftijd van maximaal zes maanden worden gechipt en voorzien van een paspoort. Hiermee wordt de fokker wel in het paspoort opgetekend, maar wordt het paard daarna verkocht dan wordt dit nergens geregistreerd. De laatste jaren is hier veel aandacht voor en zijn een aantal fokkerijorganisaties en de Sectorraad Paarden bezig een nieuwe Centrale Nationale Database op te richten. De individuele stamboeken, zoals het KWPN, kennen eveneens eigen databases om eigenaren te registreren maar verplicht is het nog niet.”

Als ik het paspoort heb, dan is het toch goed?

“Ik hoor je denken: ‘als ik het paspoort heb, dan is het toch goed?’. Nou, niet helemaal, tenminste als je zuiver op de graad bent. Het burgerlijk wetboek definieert namelijk een verschil tussen ‘bezit’ en ‘houderschap’ (3:107 BW e.v.). Dan hoor ik je nog denken: ‘Nou ja, als ik eigenaar en dus bezitter ben, is het toch goed?’. Maar als ik nu zeg dat een houder in sommige opzichten juridisch gezien ook de vermoedelijke bezitter kan zijn? Een trainings- of pensionstal waar jij je paard hebt gestald, zou dit standpunt kunnen innemen.”

Registreer je paard!

“Voor vrijwel alle denkbare juridische zaken is het daarom verstandig om aan te kunnen tonen dat een paard jouw paard is. Registreer het paard dan ook op jouw naam, bijvoorbeeld bij een stamboek. Sta je op een pensionstal? Zorg voor een duidelijke overeenkomst met de staleigenaar die de houder van jouw paard is. Ga je een paard kopen? Op dit moment kan je van veel verkopers niet verlangen dat zij al geregistreerd staan omdat dit in de praktijk simpelweg vaak niet gebeurt. Stel echter kritische vragen, controleer het paspoort en stel een overeenkomst op waaruit blijkt wie de eigenaar van het paard was en wie het verkoopt. Zo zie je maar weer, niets is wat het lijkt en een paard houden hoeft nog niet te betekenen dat je het paard bezit.”

Lees meer over belangrijke onderwerp eigendomsregistratie nu in het dossier in Bit 270!

Jasper Vijfhuizen is eigenaar van Craeft Advies, een bureau dat juridisch advies geeft op onder meer agrarisch en omgevingsrecht. Hij is zelf actief in de springsport en wordt zodoende ook regelmatig ingeschakeld voor zaken die te maken hebben met hippisch recht.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant