-

Editorial: Uit angst voor de handelaar

Iedere editie maken we een dossier waarin we een actueel onderwerp aan de kaak stellen. Een discussiestuk, zeg maar. We snorren (internationale) onderzoeken op, vragen vooraanstaande paardenmensen naar hun mening, inventariseren aanwezige cijfers, zetten zelf een enquête uit en zijn altijd benieuwd naar een ervaringsdeskundige.

Uit zo’n uitgebreide inventarisatie komt maar zelden een zwart-wit beeld. De discussies zijn niet voor niets ontstaan; het gaat om lastige onderwerpen, waarbij een persoonlijke situatie vaak doorslaggevend is. Waar onze dossiers dan goed voor zijn? Ze helpen je bij het vormen van een mening, je leest, leert en weet dat je er niet alleen voor staat. En soms, zoals nu, komt er iets opmerkelijks bovendrijven! In dit nummer van Bit vind je een dossier over het dilemma: wat te doen met je paard als je er niet meer op kunt rijden, maar hij wel als weidemaatje nog enkele – of soms vele – mooie jaren voor zich kan hebben. Met andere woorden: betalen voor een paard, terwijl je je ambities niet meer kunt nastreven. Stel je dan je ambities bij, verkoop je jouw paard of laat je hem inslapen?

We kregen een ongekende hoeveelheid reacties binnen. De meeste hartverwarmend: maatjes tot de dood ons scheidt. Dat is natuurlijk het mooiste, zeker wanneer je financiële situatie het al die tijd toelaat. Want eerlijk is eerlijk: in een kleine dertig jaar kan het best eens voorkomen dat je er financieel minder rooskleurig voorstaat dan toen je jouw paard kocht.

Zou jij je onberijdbare paard in het vreselijke geval van financiële nood zomaar weggeven aan iemand die belooft jouw lieveling een zorgeloze oude dag te bezorgen? Ja, dáág! De kans dat je paard via een handelaar bij iemand terechtkomt die er weer een zadel op gooit, of – nog erger – het idee dat je paard op een slachttransport naar Italië kan belanden, is voor onze lezers voldoende reden om in dat geval te kiezen voor een spuitje.

De keuze om een onberijdbaar, maar gezond paard te laten inslapen wordt dus gemaakt uit angst voor kopers met andere bedoelingen dan hun mooie beloftes. Is die angst terecht? Wellicht is dit een volgend Bit-onderzoek waard!

Dorien van Dijk
Hoofdredacteur Bit

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant