-

Editorial: Eerst het paard, dan het lintje

Lonneke Ruesink

“Eindelijk. De manier waarop mensen met dieren omgaan, ligt onder een vergrootglas. Na eeuwen over alles heen gewalst te zijn, staan klimaat en de omgang met dieren (in Nederland tenminste) vol in de schijnwerpers. En dat gaat niet altijd op een subtiele manier…” Lees de editorial uit Bit 267, deze editie kun je als abonnee hier lezen of bestel ‘m in onze webshop.

“Terwijl radio-dj’s publieke flauwe grappen maken over het feit dat maandelijks ruim 450 wilde dieren worden doodgereden op de Nederlandse wegen (vogels nog niet meegerekend), probeert de paardensector – soms ietwat krampachtig – te bewijzen dat de Nederlandse (top)sportpaarden het zo slecht nog niet hebben.”

“Vooral paardenmensen zelf voelen de behoefte om uit te leggen dat ze het goed doen, of in ieder geval zo goed mogelijk. Daarmee ben je al verder dan een dierenbezitter die daar helemaal niet over nadenkt. Maar of dat genoeg is om ervoor te zorgen dat de paardensport blijft bestaan, is de vraag, aldus de bezorgde dressuuramazone Isabell Werth onlangs in een interview.”

“De centrale vraag is: topsport bedrijven met paarden, moet je dat wel willen? Wij stelden de vraag aan dierenartsen, onderzoekers, gedragsdeskundigen, het KWPN, de KNHS, critici en sporters zelf. Dit resulteerde opnieuw in een waardevol vijftien pagina’s tellend dossier (zie pagina 12).”

“De meeste deskundigen zijn van mening dat topsport met paarden echt wel kan en niet schadelijk hoeft te zijn. Sterker nog: (top)sport kan zelfs een psychische en fysieke verrijking zijn op het soms wat eentonige paardenleven. Maar het kan alleen als het paard aanleg heeft, goed getraind is en super wordt gemanaged. Je moet dus goed weten wat je doet als ruiter en een goed team om je heen hebben. Hoe fitter en gezonder het paard, hoe beter hij het gevraagde aankan.”

“Terwijl de sector onderzoekt, meet, haar kennis vergoot en welzijn hoog in het vaandel heeft staan bij het maken en aanscherpen van reglementen, voelt het de hete adem van de publieke opinie in de nek. Na het verstoren van een paardenshow in attractiepark De Efteling, zijn nu vast de paardensporters aan de beurt, zo is de overtuiging.”

“Met die bewustwording is niets mis. Paarden hebben het in Nederland over het algemeen helemaal niet zo slecht, maar op het moment dat ruiters streven naar het oranje lintje, mag dat niet ten koste gaan van het paardenwelzijn. Niet de (top)sport zelf, maar het financiële plaatje en de status die ermee verbonden zijn, leiden soms tot onethische keuzes. Of zoals één van de deskundigen in dit dossier stelt: ‘Love the animal first and the sport second!’ Als de paardensector dat voor elkaar heeft, ben ik ervan overtuigd dat we mijlenver voorlopen op sommige medemensen, die kennelijk nog steeds onbeschaamd grappen durven maken over dierenleed.”

Bestel nu Bit 267 inclusief minigids over afwisselend trainen.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant