-

Editorial: De menselijke meetlat

“Als je ergens onderzoek naar gaat doen, blijkt soms dat er vooral nog heel veel onderzoek gedaan moet worden. Een uitgelezen voorbeeld hiervan is het effect dat straffen heeft op paarden. Duidelijk is wel dat verkeerd straffen een negatief effect heeft op je paard en dat de meningen in paardenland over wel of niet straffen nogal verdeeld zijn. Voor ons de hoogste tijd om een dossier samen te stellen!

Bit-hoofdredacteur Dorien van Dijk

Net als bij veel zaken, blijkt ook hier dat de nuance een belangrijke rol speelt. En die nuance in jouw reactie op ongewenst gedrag van je paard komt alleen tot uiting wanneer je jouw paard goed kent en begrijpt waarom paarden reageren zoals ze reageren. Tot die tijd ben je geneigd de maatstaf van ‘goed of slecht’ vooral langs je eigen menselijke meetlat te leggen. En die menselijke meetlat wordt net te vaak langs onze paarden gelegd.

Gelukkig is er al wel heel veel onderzoek gedaan naar paardengedrag. Maar hoe buigen we het ongewenste gedrag van onze viervoeter nu om in iets positiefs? Door roepen, schelden of slaan? Zeg nu eerlijk: wanneer helpt dat nu echt? De manier waarop je jouw paard corrigeert en bijstuurt is cruciaal. In ons dossier lees je hoe deskundigen hier tegenaan kijken.

Ik wens je veel wijze paardenlessen!”

Bestel Bit 264 nu via onze webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant