-

Luchtwegproblemen bij je paard: Wees er op tijd bij

stof stal luchtwegproblemen

De winter komt eraan. Veel paarden staan noodgedwongen meer op stal. Dan liggen luchtwegproblemen op de loer. Paardenarts Thibault Frippiat legt uit waar je rekening mee moet houden. Gebruik bijvoorbeeld nooit een bladblazer. Lees het hele artikel nu in Bit 260, bestel ‘m in de webshop.

Luchtwegproblemen, paard versus mens

De longen van een paard zijn veel groter dan die van een mens. Hoewel we in rust allebei even vaak ademen, namelijk ongeveer 12 keer per minuut, komt er bij een paard veel meer lucht binnen. Als een paard heel hard galoppeert, kan die ademfrequentie oplopen tot wel 110 keer per minuut.

Voor een goed uithoudingsvermogen is het belangrijk hoeveel zuurstof er door het lichaam wordt opgenomen en getransporteerd, want dat is nodig voor de productie van energie. Een paard kan wel vijftien keer zoveel zuurstof verplaatsen en is daardoor een veel betere atleet dan de best getrainde mens.

Nog een leuk weetje: als je het oppervlak van de longen zou meten waar zuurstof wordt opgenomen, dan is dat bij mensen zo’n 70 m2, ongeveer de afmeting van een kleine volte. Bij paarden is dat 630 m2, de helft van een dressuurring!

Verschillen tussen paard en mens

Er zijn grote verschillen tussen onze luchtwegen en die van een paard. Wij staan of zitten rechtop. Door de zwaartekracht kan het gebeuren dat er wat slijm naar beneden zakt, dat we ophoesten om kwijt te raken. Dat heeft meestal niets te maken met een probleem in de luchtwegen. Een paard heeft horizontale luchtwegen. Als een paard hoest, betekent dat dat het slijm al in de luchtwegen zit. Het is er niet naartoe gezakt, dus er zit daar een probleem.

Anatomisch zijn er meer verschillen. De afstand tussen de neus en het begin van de longen is bij mensen slechts 30 centimeter, bij een paard wel anderhalve meter. Hij heeft echter in verhouding een nauw strottenhoofd, met een erg lange huig. Gevolg daarvan is dat het paard niet door zijn mond kan ademen. Gebeurt dat wel, dan is er sprake van een afwijking.

Specifieke luchtwegziekten

Influenza, rhinopneumonie en droes zijn veruit de meest bekende luchtwegziekten. Influenza is griep. Rhinopneumonie is een herpesvirus dat in verschillende varianten voorkomt en door het hele lichaam kan migreren. Paarden kunnen het meemaken zonder zelf ernstig ziek te zijn. De symptomen variëren van verkoudheid tot spontane abortussen bij fokmerries of zelfs verlammingsverschijnselen, die vaak tot de dood leiden. Inenten kan de verspreiding en de luchtwegproblemen drastisch verminderen, maar het geeft helaas geen absolute bescherming tegen abortus en de neurologische symptomen.

Dit is slechts een deel van het artikel dat nu in Bit 260 staat, meer lezen? Koop ‘m nu! 

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant