-

Biomechanica, hoofd- en halsposities

Hoofd- en halspositie Lonneke Ruesink
Lisanne Thomas

Lisanne Thomas

In de komende editie van Bit duiken we weer met Lisanne Thomas in de biomechanica en dan met name de hoofd- en halsposities. “Biomechanica is de studie van het voortbewegen (in dit geval van het paard), waarbij gebruik wordt gemaakt van de uitgangspunten van anatomie, fysiologie en natuurkunde. We kijken dus naar krachten die werkzaam zijn in het lichaam en krachten die van buitenaf op het lichaam inwerken.” Deze keer – in Bit 258 – behandelen we de effecten van het ‘voorwaarts neerwaarts’ en ‘laag diep en rond’, op het lichaam van het paard.

Wist jij dit over het lichaam van je paard?

  • Het lichaam van het paard is in beginsel niet gemaakt om gewicht op de rug te dragen.
  • De schouderbladen van het paard zijn niet d.m.v. een gewricht verbonden aan de rest van het skelet, de romp hangt dus eigenlijk tussen de schouderbladen in.
  • Als je op een paard wil gaan zitten zonder het te beschadigen, zul je het een bepaalde houding aan moeten laten nemen, om draagkracht op te bouwen.
  • Deze draagkracht ontstaat als het paard zijn bovenlijn verlengt en bol maakt, waardoor er een dragende boog ontstaat.
  • Hierbij welft de rug omhoog, opent het schoftgebied zich en komt het bovenste contractiesysteem op spanning. Dit maakt de rug soepel en beweeglijk en zorgt ervoor dat de beweging van de benen door het lichaam kan vloeien.
  • Vanuit deze ontspanning (losgelatenheid), moet het paard leren zijn achterhand steeds verder in te buigen, waardoor deze meer gewicht overneemt van de voorhand en het zwaartepunt van het paard verder naar achteren verschuift. Dit noemen we verzameling.
  • Ontspanning en het verlengen van de bovenlijn is de voorwaarde voor een goed lichaamsgebruik en de latere verzameling.
Lees in het artikel in Bit over de juiste hals/hoofd houdingen om de rug en het bekken van je paard te mobiliseren en de bovenlijn te laten welven!

Bron: Bit 258

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant