Matt Harnacke
Matt Harnacke

Internationaal topmodel ontdekt op concours: Matt Harnacke

Nieuws

Goed nieuws voor de Nederlandse fans. Het Australische supermodel Matt Harnacke overweegt om volgend jaar met zijn dressuurpaard Chase naar ons land te verhuizen. “Ik heb dressuur altijd geweldig gevonden, maar ga dan ook op zoek een springpaard.”


Harnacke, dat klinkt niet erg Italiaans. “Dat klopt. Mijn moeder is Italiaans, mijn vader is van oorsprong Duits. Ik ben geboren in Italië, maar we zijn op mijn tiende naar Australië verhuisd”, vertelt supermodel Matt Harnacke. Als klein jongetje mocht Matt bij kennissen van zijn ouders op een paard zitten. Dat was genoeg, hij was in één klap verslaafd. “Zij hadden een manege. Ik deed daarvoor aan voetbal, maar na de eerste rijles heb ik al mijn vrije tijd aan paarden besteed. Ik was er helemaal bezeten van en eigenlijk ben ik dat nog steeds. Mijn tweelingbroer reed aanvankelijk ook, maar hij is er na een paar jaar weer mee gestopt. Gelukkig maar, want daardoor hoefden mijn ouders maar één paard te kopen. Mijn broer en ik lijken trouwens niet heel erg op elkaar hoor. Ik ben 1,89 meter lang en hij is 2,05 meter. Hij is fotograaf, we werken veel samen.”

Hoeftumor


Matt rijdt dressuur, ongeveer vergelijkbaar met Z-niveau hier. Maar hij heeft een wedstrijdpauze, want zijn paard Chase is geopereerd aan een hoeftumor. Hij herstelt voorspoedig en Matt hoopt tegen het einde van het jaar de ring weer in te kunnen. “Ik heb dressuur altijd geweldig gevonden. Je bouwt iets op. Ik houd ervan om ergens over na te denken en naartoe te werken. Ik ben een perfectionist dus het past bij mijn aard. Hard trainen om te verbeteren, dat doe ik graag. Daarnaast vind ik de bewegingen van dressuurpaarden fascinerend. Als je de toppers ziet, dat is toch geweldig? De paarden die ik tot nu toe heb gehad waren niet geschikt voor springen, dus ik had ook niet veel keuze. Weet je, dressuur is gewoon boeiend. Iedereen keer als je een fout maakt, leer je daarvan. Je kunt niet valsspelen of dingen overslaan. Je moet het hele proces stap voor stap doorlopen om ergens uit te komen. Als je de basis niet voor elkaar hebt, loopt je onherroepelijk vast. Het heeft me geleerd om geduldig te zijn. Ik kan je vertellen dat dat niet eenvoudig is voor een opgroeiend jongetje. Je moet alles blijven herhalen. Mijn paarden hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Ze hebben me ook verantwoordelijkheid geleerd. Mijn ouders lieten me altijd alles zoveel mogelijk zelf regelen. Als dertienjarig jochie belde ik al naar de voerhandel voor een bestelling. Natuurlijk hielpen mijn ouders wel, maar ik moest er zelf over nadenken. Dat waren wijze lessen.”

Springles


Op zijn zestiende werd Matt al eens gepolst hoe hij het zou vinden om model te worden. Kort daarna werd hij opnieuw aangesproken door een scout tijdens een paardenwedstrijd. “Ik was net klaar met school en wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Ik werkte in die tijd voor een stal en was op een concours. Inderdaad een beetje een vreemde plaats om ontdekt te worden. Het overkwam me gewoon.” De sympathieke Italiaanse Australiër is inmiddels een vast gegeven in modebladen en op de catwalk, waar hij onder andere Dolce & Gabbana en Armani showt. Door zijn modellenwerk is Matt wereldberoemd geworden. Dat brengt hem op allerlei leuke plekken. Hij is gevraagd filmpjes te maken voor FEI TV, was bij het CHIO in Rotterdam en bracht onlangs een bezoek aan de stallen van de Duitse springruiter Ludger Beerbaum, waar hij een springles volgde. Matt stuitert nog steeds na van enthousiasme. “Die les was zo ongelooflijk gaaf.” Sindsdien heeft hij op social media al een paar keer laten vallen dat hij overweegt om een springpaard te kopen. “Het is geen kwestie van ‘of’, maar van ‘wanneer’. Volgend jaar verhuis ik naar Europa. Ik neem Chase mee en dan ga ik een springpaard zoeken. Ik kan niet wachten, maar het heeft geen zin om het nu al te doen, want dan moet ik straks twee paarden laten overvliegen. Dus het gaat gebeuren. Die springles van Ludger Beerbaum was zo geweldig. Ludger was alleraardigst en motiverend. Natuurlijk is het risico op vallen met springen groter. Maar ik kan ook worden aangereden als ik een straat oversteek. Het maakt me niet uit, ik wil dit gewoon. In mij zit dat kleine jongetje dat die spannende momenten van de eerste springlessen wil beleven. Die adrenalinekick wil ik.”

 

Zwart & bruin


Hij heeft nog nooit paardrijkleding geshowd, maar zou dat graag eens doen. Op zijn Instagram is hij wel regelmatig in rijkleding te zien en dat heeft ervoor gezorgd dat hij weleens wat spullen krijgt. “Ik draag graag rijkleding van Equiline. Ze gebruiken mooie stoffen en ik houd van nauwsluitende spullen. Zeker als ik rijd, wil ik niet iets dat om mijn lijf floddert. Animo vind ik ook een fijn merk. Ik draag altijd een cap en het liefst van het merk Kep. En ik heb net nieuwe bruine rijlaarzen van Celeris. Ik draag eigenlijk altijd zwarte kleding, als model is dat mijn favoriete kleur. Maar de laatste tijd schakel ik met paardrijspullen wat meer over op bruin. Er staat nu nog een bruine cap op mijn verlanglijstje. Australië is vrij behoudend en traditioneel qua paardrijkleding. Je ziet hier geen felgekleurde rijbroeken. Ik heb zelf een knaloranje jas die behoorlijk opvalt. Wel passend, mocht ik volgend jaar naar Nederland verhuizen. Ik heb nog niet helemaal besloten waar ik heen ga, maar de kans dat ik naar jullie toe kom is wel vrij groot. De faciliteiten en trainingsmogelijkheden in Nederland zijn echt geweldig. Of ik weleens naar het weerbericht in Nederland heb gekeken?” Matt moet hard lachen. Hij had in geen tien jaar sneeuw gezien, maar maakte dat afgelopen winter hier mee. “Ik vond het geweldig.”

Het volledige artikel staat in Bit Mode. Deze editie ontvang je gratis bij Bit 249! Deze editie ligt vanaf vrijdag 22 september in de winkel. Of bestel ‘m online! 

Bron: Bit Mode
Matt Harnacke
Matt Harnacke
Matt Harnacke (2)
Matt Harnacke (3)
Matt Harnacke (4)
Matt Harnacke (1)