-

Blijf uit de klauw van de berenklauw

Shutterstock

Zie je opeens een heftige ontstekingsreactie op de witte neus of op de witte voeten van je paard? Grote kans dat je lieveling in handen van de berenklauw is gevallen. Deze plant groeit in Nederlandse tuinen en in het wild. Zorg dat jij én je paard niet te dicht in de buurt komen, want deze vervelende plaaggeest kan enorme brandwonden veroorzaken.

Bijna iedereen kent de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) wel. Het is een tweejarige tot vaste plant, die eind april, begin mei begint te groeien. Het eerste jaar wordt hij niet hoger dan 50 centimeter, maar het jaar erop torent de minstens drie meter hoge plant ver boven andere planten uit. De bladeren van de reuzenberenklauw zijn minstens één tot anderhalve meter lang. Ze zijn grof gezaagd en diep ingesneden. De stengel heeft rode vlekken en een doorsnede van tien centimeter is heel normaal. De planten groeien in humeuze en vochtige grond in de volle zon. De reuzenberenklauw bloeit van juni tot augustus met een variabel aantal samengestelde schermen vol witte bloemetjes. Na de bloei sterft de plant af.

Veel minder bekend is de gewone of inlandse berenklauw (Heracleum sphondylium), die veel langs slootkanten voorkomt. Deze plant heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt slechts 90 tot 150 centimeter hoog. De gewone berenklauw is ruw behaard en heeft drievoudig gevind tot vinspletige bladeren. De stengel is kantig en gegroefd. Deze berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen in veelstralige schermen.

Berenklauw heb je meestal niet alleen, want de kiemkracht van zaden is groot. Wie het jonge opschietende spul niet binnen de perken houdt, heeft in korte tijd een ‘bos’ berenklauwen staan. Het aanraken en het onoplettend knippen van alle delen van de berenklauw kan echter tot ernstige wonden leiden. In het openbare plantsoen wordt de reuzenberenklauw daarom geweerd en verwijderd.

Symptomen van berenklauwwonden

  • Na ongeveer een dag en een nacht ontstaan brandende en rode vlekken. Later gaan zij over in ontstekingen met zwelling en blaarvorming. Dit alles is erg pijnlijk.
  • Het duurt erg lang voordat de wonden genezen. Vaak blijven er pigmentvlekken achter.
  • Nog veel erger is het als het sap van de plant in de ogen terechtkomt. Dit kan namelijk tot blindheid leiden.

Behandeling

  • Eerst afwassen met water en zeep of met verdunde lysol.
  • Direct uit de zon gaan en die ook de eerste week volledig mijden.
  • Als er nog geen blaren te zien zijn, kan er steroïdencrème op worden gesmeerd.
  • Bij blaren behandelen als brandwonden.

Lees nu in Bit 247 het gehele artikel!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant