-

Fysiotherapie: Wat is het en wat doet het?

IDphotos

Dressuuramazone Melline Zandbergen kocht KWPN-ruin Elmo met als doel hem in de sport uit te brengen. Een aantal opeenvolgende blessures gooiden roet in het eten. Na herstel van een blessure aan het hoefbeen is Elmo sinds een paar maanden weer aan het werk. In Bit 246 helpt paardenfysiotherapeut Jarko Dun Elmo soepel en los te houden en hij begeleidt Melline om hem onder het zadel zo optimaal mogelijk te laten lopen.

De achtjarige Elmo is met zijn 1,78 meter een imposante verschijning en een echte womanizer. Melline Zandbergen viel vijf jaar geleden als een blok voor de ijverige, sensibele ruin met zijn ondeugende streken. Elmo werd gekocht als opvolger van het paard waarmee Melline in het B-kader van de junioren reed en is op Z-niveau ingereden. Helaas heeft hij de afgelopen jaren veel pech gehad. Hij kreeg problemen met de halswervelkolom en nadat hij schrok van een ander paard ging hij ervandoor en maakte hij een uitglijder op de stenen. Aan zijn rechterkant bleek vervolgens van alles ‘stuk’. Wonderwel herstelden zijn verwondingen goed, maar vervolgens kwam hij stil te staan met een blessure rechtsvoor aan het checkligament, een band die ondersteuning geeft aan de diepe buigpees. Een paar maanden geleden raakte hij wederom kreupel, ditmaal door een probleem rechtsvoor in het hoefgewricht. Gelukkig genas Elmo ook van die blessure.

Diagnose

Voor Jarko begint met een behandeling van een paard met bewegingsklachten, wil hij het paard eerst aan de hand zien lopen. “Met wat ik zie, bepaal ik of ik ermee aan de slag ga of dat er een dierenarts moet bijkomen. Op de plek waar een paard klachten laat zien, hoeft namelijk niet de oorzaak van het probleem te zitten. Een paard dat bijvoorbeeld schouderkreupel lijkt, kan na een verdoving onderin het been opeens rad lopen. Een dierenarts kan door middel van uitverdoven, röntgen of echografie bepalen wat er aan de hand is. Vanuit die diagnose werk ik systematisch verder”.Bewegingsproblemen

Fysiotherapie helpt bij bewegingsproblemen. Onder het bewegingsapparaat van een paard vallen de spieren, banden, pezen, gewrichten en het zenuwstelsel. Met name de hals, rug, de schouders en het bekken worden behandeld. Behandeling kan effectief zijn bij kreupelheden en bewegingsproblemen. De paardenfysiotherapeut kan advies geven over training en eventuele revalidatie van een paard. Behalve bij klachten, kan de fysiotherapeut ook preventief behandelen om een paard sterk, soepel en gezond te houden. Paardenfysiotherapeut is een erkende, beschermde titel. Deze titel mag alleen gevoerd worden door therapeuten die de vierjarige hbo-opleiding tot humaan fysiotherapeut en de tweejarige post-hbo-opleiding tot dierenfysiotherapeut hebben gevolgd.

Lees het gehele artikel over Melline, Elmo en Jarko nu in Bit 246!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant