Reserve bij collage fashion (Large)
Reserve bij collage fashion (Large)

Rodeo Queen met Hollandse roots

Nieuws

Ze werd in december uitgeroepen tot Miss Rodeo America. Dat klinkt als een bijzondere titel en dat is het ook. Want naast het hoge glamourgehalte – denk galajurken en rodeo-outfits met veel studs – moet een Miss Rodeo heel goed kunnen paardrijden, welbespraakt zijn en een goed verstand hebben. Dat zit bij de 25-jarige Lisa Lageschaar, dochter van naar Amerika geëmigreerde Hollanders, wel goed. Maak nu in Bit Mode kennis met deze rasechte Texaanse Rodeo Queen.


Daar staat ze dan. In een mintgroene, leren galajurk bezaaid met glinsterende lovertjes. Om haar middel een riem met grote, fraai bewerkte zilveren gesp, op het hoofd een cowboyhoed met een met juwelen bezette tiara. Deze voor Nederland misschien wat ongewone outfit is in de Amerikaanse rodeowereld heel gewoon. De sjerp om haar middel verklaart alles: dit is de kersverse Miss Rodeo America 2017.

Hollandse roots


Deze prestigieuze titel werd begin december binnengesleept door Lisa Lageschaar uit het plaatsje Pickton in Noordoost Texas. Zoals haar naam al doet vermoeden heeft deze Rodeo Queen Nederlandse wortels. Haar ouders emigreerden in 1990 vanuit Nederland naar Amerika, omdat daar de mogelijkheden om een boerenbedrijf te runnen veel beter waren dan in Nederland. Een jaar later werd Lisa geboren. Niemand had toen nog kunnen vermoeden dat het schattige blonde meisje dat zo gek was op paarden, later hoge ogen zou gooien in het glitter- en glamourwereldje van de missverkiezingen. Al haast Lisa zich om te zeggen dat het Miss Rodeo-circuit dan wel overeenkomsten heeft met ‘normale’ missverkiezingen, maar dat het echt niet alleen uiterlijk vertoon is allemaal. Het belangrijkste verschil is waarschijnlijk dat een Miss Rodeo met paarden moet kunnen omgaan. “In een Miss Rodeo-verkiezing draait het eigenlijk om vier dingen”, legt Lisa uit. “Horsemanship, persoonlijkheid, uitstraling en kennis.”

Ruitergevoel


Met dat horsemanship – de wijze waarop je met paarden omgaat, hoe goed je ze aanvoelt en kunt rijden – zit het wel goed bij Lisa. Ze krijgt op haar vijfde haar eerste eigen pony en twee jaar later al haar eerste paard. Hoewel ze eerst op de Engelse wijze leert rijden, is het in de staat Texas natuurlijk allemaal western wat de klok slaat. Bijna elk stadje van redelijk formaat organiseert jaarlijks een rodeo: een grote show met diverse westerndisciplines en vaak een koeiententoonstelling. Lisa verruilt haar Engelse zadel voor een westernvariant en doet mee aan barrelraces en team roping. Deze vormen van rodeo-paardensport spreken haar enorm aan. Met de missverkiezingen die op de grotere rodeo’s worden gehouden – het ‘Rodeo Queen-gedoe’, zoals ze het zelf noemt – heeft  ze minder. Totdat ze hoort dat er mooie geldprijzen in de vorm van een (studie)beurs mee te verdienen zijn. Ze probeert het en vindt het niet alleen leuk, ze is er ook goed in. Zeker in de onderdelen waar paarden aan te pas komen. Bij de grotere Miss Rodeo-verkiezingen krijgen de deelnemers via loting een vreemd paard toegewezen. “Het gaat dan niet om hoe mooi of goed het paard loopt, maar om hoe jij hem rijdt, hoe snel jullie vertrouwd zijn met elkaar, hoe goed je hem onder controle hebt, hoeveel balans je hebt te paard, hoe goed je op en af kunt stijgen, enzovoort”, legt Lisa uit. Om zich voor te bereiden op de Miss Rodeo America-wedstrijd, greep ze dan ook elke kans aan om op vreemde paarden te rijden, bijvoorbeeld van vrienden en bekenden, om zoveel mogelijk ruitergevoel te krijgen.

De rodeo


In veel Amerikaanse steden worden rodeo’s gehouden. Er zijn verschillende wedstrijden, voor zowel mannen als vrouwen. Een aantal verschillende rodeodisciplines op een rijtje:
Bull riding: de cowboy moet zonder zadel op de blote rug van een bokkende stier blijven zitten.
Bareback bronc: de cowboy moet zonder zadel op de rug van een bokkend paard blijven zitten.
Saddle bronc: de cowboy moet in een (speciaal) zadel op de rug van een bokkend paard blijven zitten.
Steer wrestling: Een cowboy te paard achtervolgt een stier, springt van het paard op de stier en worstelt hem tegen de grond.
Team roping: een team van twee cowboys te paard vangen een stier met lasso’s. De ‘header’ vangt het hoofd van de stier, de ‘heeler’ de achterbenen.
Tie down roping: een cowboy vangt een kalf met een lasso, springt van zijn paard, werkt het kalf tegen de grond en bindt het vast.
Breakaway roping: een cowgirl te paard vangt een kalf met een lasso, die aan het uiteinde om de zadelknop zit.
Barrel racing: Een cowgirl legt zo snel mogelijk een parcours af rond een aantal houten tonnen.
Rodeo Queen: Een cowgirl rijdt een verplichte proef, waarbij houding en zit, rijkwaliteiten en soms de manier van gaan voor het paard worden beoordeeld.

Er zijn veel meer mannen die rodeo rijden dan vrouwen, weet Lisa, die zelf de disciplines team roping (als header) en barrel racing beoefent. “Het bull riding bijvoorbeeld is lichamelijk heel zwaar, daar is een vrouwenlichaam niet op gemaakt.” Volgens haar hoeven we niet bang te zijn dat de stieren, kalveren of paarden lijden in de rodeosport. “De stieren en paarden die ruiters van hun rug af moeten werken zijn hier speciaal voor gefokt en veel geld waard. Ze hebben een mooi leven en hoeven maar een paar keer per jaar een aantal seconden in actie te komen. Bovendien wordt er streng op toegezien dat er geen misstanden plaatsvinden tijdens rodeowedstrijden.”

Lees het hele artikel met Lisa hier in de online editie van Bit Mode.

Collage thuis 5 (Large)
Reserve2 bij collage fashion (Large)
Opening (Large)