paardenbloemen paardebloemen wei weide gras
paardenbloemen paardebloemen wei weide gras

Nuttige kruiden in de wei

Welzijn Opvallend Voeding

Paarden in een kudde verplaatsen zich in de vrije natuur voortdurend en eten onderweg honderden verschillende kruiden, struiken, grassoorten, fruit en wortels. Goede kruiden bevatten naast vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren veel andere – veelal geneeskrachtige – stoffen.

Ook jij kunt met een speciale graszaadmix een heleboel nuttige kruiden in je paardenwei introduceren. De vier basiskruiden voor de kruidenweide zijn:
  • Madeliefje is rijk aan calcium en magnesium en helpt bij artrose.
  • Paardenbloem bevat veel calcium, ijzer, koper en vitaminen. De plant heeft een bloedreinigende werking; lever en nieren worden erdoor geactiveerd.
  • Duizendblad vinden paarden vaak lekker. De plant bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt bij maag- en darmklachten. De etherische oliën in de plant geven het zijn karakteristieke kruidige geur.
  • Smalle weegbree is een wilde plant die veel voorkomt in wegbermen en op graslanden. Dit kruid is rijk aan kalium, koper, ijzer, silicium en calcium. De plant bevat natuurlijke antibiotica, verhoogt de bloedstolling en heeft een gunstige werking op infecties van de luchtwegen.
Er zijn nog tal van andere nuttige kruiden. Zo hebben zowel de grote als de kleine brandnetel een algehele gunstige werking op de gezondheid vanwege een uitgebalanceerde mineralensamenstelling.