-

Is een dik bit vriendelijker dan een dun bit?

Foto: Fleur Louwe Fleur Louwe

Vaak wordt gezegd dat een dik bit vriendelijker is dan een dun bit. Is dat zo? Niet per se, vertelt Bitfitter Natascha van Eijk in Bit 235. Zij vertelt je in deze editie alles over een goed passend bit.

Maar hoe zit dat nou, met de dikte van een bit? Natascha van Eijk: “Het klopt dat een dik bit teugeldruk over een groter oppervlak verdeelt. Een dun bit geeft druk op een kleiner oppervlak en kan dus scherper inwerken. Maar het paard moet wel ruimte in de mond hebben voor een dikker bit. Tegenwoordig hebben paarden vaak een klein mondje. Een dik bit past daar simpelweg niet in. Je moet dus een bit kiezen dat qua dikte past bij de ruimte die het paard heeft tussen gehemelte en tong. Een te dun bit is ook niet goed, want als er ruimte over is, kan het bit gaan glijden in de mond.” Natascha meet het vaakst bitten met een dikte van 14 mm. “Sommige dunne bitten zijn alleen als onderlegtrens verkrijgbaar. Het enige verschil met een gewone trens is dat de bitringen kleiner zijn. Soms is dit juist handig, bijvoorbeeld met een paard met een klein hoofdje of de hele brede neusriemen van tegenwoordig.”
Natuurlijk is het ook belangrijk dat de breedte van het bit past bij de paardenmond. Het bit mag niet zo smal zijn dat de bitringen op de lippen drukken, maar te groot is ook niet goed. “Zeker bij een watertrens denken mensen al snel: laat ik het bit maar ruim aanhouden, zodat de kans op wondjes aan de mondhoeken klein is. Maar een ruimer bit schuift sneller heen en weer in de mond, waardoor er juist wondjes kunnen ontstaan.”

Bit 235

In Bit 235 lees je het volledige artikel over een goed passend bit. Natascha van Eijk bespreekt onder andere veelvoorkomende bitproblemen, het verschil tussen een enkel of dubbelgebroken bit, het verschil tussen een water- en bustrens en vertelt je alles over pasvorm en materiaal. Tevens vind je in Bit 235 een artikel over drukverdeling. Hoeveel en welke druk geeft een bit nu precies in de paardenmond? Veterinair Paarden Gebitscentrum in Wijdewormer deed er röntgenologisch onderzoek naar.

Bit 235 ligt nu in de winkel. Of bestel ‘m online!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant