Etiquette
Etiquette

Etiquette voor paarden. En voor ruiters!

Nieuws

Etiquette voorkomt dat iemand zich ongemakkelijk voelt. Misschien is het dus best handig om de regels tussen ruiter en paard op een rij te zetten, zodat we ‘netjes’ met elkaar omgaan. “Duidelijke regels zijn bovendien goed om onveilige situaties en verwarring bij paarden te voorkomen”, zegt klinisch etholoog dr. Machteld van Dierendonck. Lees de tien omgangsregels in Bit 226.



‘Sorry, voor die faux pas!’, in paardentaal


Paarden onder elkaar kennen ook omgangsregels. Veulens moeten die regels en de signalen van andere paarden uiteraard nog leren, dus die kunnen nog wel eens een ‘faux pas’ begaan. “Veulens en jaarlingen hebben een algemeen gebaar als ze iets ‘verkeerd’ hebben gedaan”, zegt etholoog dr. Machteld van Dierendonck. “Ze steken hun hoofdje recht naar voren, trekken hun lippen op en maken, als een visje op het droge, happende bewegingen.” Bij paarden die sociaal zijn opgevoed, wordt dit herkend als een verzoeningsgebaar. Het veulen zegt hiermee als het ware: ‘Sorry, sorry, ik ben nog klein en bedoelde het niet zo.’ Het paard, waaraan het veulen als het ware zijn excuses aanbiedt, zal hem dan niet straffen, iets wat hij anders misschien wel van plan was.

Lees het volledige artikel in Bit 226. Deze editie ligt vanaf vrijdag 22 mei in de winkel en is ook online te bestellen.