-

Groenkalender: Tips voor onderhoud van je wei

Arnd Bronkhorst

Is jouw paardenwei tot in de puntjes verzorgd? Of staat er meestal meer onkruid dan gras? Met deze tips en handige groenkalender breng je je wei voortaan in net zo’n topconditie als je paard.

Zure grond

De meeste paardenweides hebben een zure grond. Dit komt vooral door de hoge zuurgraad van paardenmest. Helemaal niet handig, want gras groeit niet goed op een zure grond en onkruid en mos juist wel! Haal paardenmest daarom elke dag uit je wei. Andere voordelen hiervan zijn dat je minder onbegraasde plekken in je wei vindt en de kans op wormbesmettingen kleiner wordt. Om de weidegrond minder zuur te maken, kun je kalk strooien of je weide bemesten met andere meststoffen dan paardenmest.

Bemesten

Bemesten stimuleert de groei van het gras en zorgt ervoor dat het langer doorgroeit, zodat je er later in het seizoen nog plezier van hebt. Hoe eerder je bemest, hoe eerder het gras mooi groeit. Aan bemesten wordt over het algemeen weinig aandacht besteed. Dit komt bijvoorbeeld omdat mensen denken dat bemesten slecht is voor paarden of uit onwetendheid. Want wist jij bijvoorbeeld dat een goede bemesting op den duur zorgt voor minder onkruid?

Of je nu kiest voor natuurlijke meststoffen of kunstmest: het is belangrijk om meststoffen te gebruiken die speciaal afgestemd zijn op de paardenwei. Ook is het handig om vooraf een grondmonster te laten nemen. Zo weet je precies wat jouw bodem nodig heeft en kun je de juiste producten gebruiken.

Onkruid

Je wei onkruidvrij houden is vaak een hele klus. Dit komt omdat onkruidgroei afhankelijk is van heel veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld de kwaliteit en zuurgraad van de bodem, grondsoort, groei en weerstand van het gras, stevigheid van de grasmat, water en lucht in de bodem en het aantal paarden dat op de wei staat. Je bent ook afhankelijk van je omgeving. Hoe goed jij het ook voor elkaar hebt, onkruidzaadjes kunnen makkelijk overwaaien vanuit een andere wei of berm, of zich via de grond verspreiden.

Staat er onkruid in je wei, dan kun je het verwijderen door te maaien of door de planten stuk voor stuk uit te steken. Spuit het onkruid liever niet kapot met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is misschien wel effectief, maar slecht voor de bodem, het milieu, vogels en insecten. En nog een nadeel, je paard mag een hele tijd de wei niet op.

Voorkomen is beter dan genezen, geldt ook voor onkruid. De beste manier om onkruid te voorkomen is door het gras te bemesten en de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Als gras gezond en sterk is en de bodem niet te zuur, krijgt onkruid veel minder kans.

Schapen

Je hebt vast weleens gehoord dat schapen een goede aanvulling zijn op een paardenwei. Dat klopt. Schapen eten het gras en onkruid op dat paarden laten staan. De kleine hoefjes zorgen ervoor dat de grasmat even goed aangestampt wordt en de mest van schapen is ook veel minder zuur dan die van paarden.

Verweiden

Als je er de ruimte voor hebt, is het altijd goed om je paarden regelmatig te verweiden. Zo krijgt de wei waar de paarden op dat moment niet op staan even rust.


TIPS PER MAAND

Januari & Februari

·         In deze maanden is het gras in rust en kun jij dus ook een beetje rustig aan doen.

·         Ook nu is het belangrijk om de mest gewoon van de wei te halen.

·         Heeft het gesneeuwd? Dat is geen probleem voor het gras in je wei.

Maart

·         Zodra het tussen de 10 à 12 graden is, begint het gras te groeien.

·         Om de groei te stimuleren kun je al bemesten. Hoe eerder je bemest, hoe mooier je wei en hoe langer je er plezier van hebt.

·         Ook onkruid komt in deze periode op. Zorg dat je op tijd bent met onkruid bestrijden. Zo voorkom je dat het een echte plaag wordt.

·         Vanaf deze maand kun je gras inzaaien of doorzaaien.

April / Mei

·         April en mei worden ook wel de groeimaanden genoemd. In deze periode maakt het gras een echte groeispurt.

·         Ook in deze maanden kun je je weide bemesten. Als je kiest voor natuurlijke meststoffen kan je paard in de meeste gevallen lekker op de wei blijven staan.

·         Staat er nog onkruid in je wei? Haal dit waar mogelijk weg.

·         Vergeet niet om de borders bij de stal of rijbak even te schoffelen, dat maakt het helemaal af. 

Juni / Juli / Augustus

·         Zolang de temperatuur boven de 10 à 12 graden is, blijft het gras groeien.

·         Je kunt in de zomermaanden nogmaals licht bemesten.

·         Is het erg warm en droog? Zet de sproeiers aan!

·         In augustus heeft het gras een tweede groeipiek.

·         Zorg dat het gras voldoende water heeft en vergeet de plantenbakken niet.

September / Oktober

·         Een te natte wei is niet goed voor het gras. Zorg daarom dat de afwatering van je wei in orde is. Kijk of het water nog goed weg kan en maak waar nodig drainagepijpen of sloten vrij.

·         Veeg gevallen bladeren, eikels en andere nootjes regelmatig op.

·         Wil je een haag of bomen planten? Daar is het nu de ideale tijd voor. Zoek wel goed uit of ze niet giftig zijn voor paarden.

November / December

·         Zorg ervoor dat je wei kort de winter in gaat. Zo kan het gras beter wortelen en wordt het minder aangetast door vorst.

·         Laat een paar schapen op je wei! Alles wat je paard niet lust, eet een schaap met liefde op. De kleine schapenhoefjes zorgen ook nog eens voor een stevige grasmat.

·         Zolang het niet vriest, kunnen bomen, hagen en struiken de hele herfst en winter gesnoeid worden.


Met dank aan Piet Groen: eigenaar Complete Tuinverzorging Piet Groen, jurylid ZZ-licht en afgevaardigde dressuurforum Noord-Holland
De optimale inrichting van paardenweides. Voeder- en andere behoeften, grasaanbod en weidemanagement. Rapport Wageningen UR (november 2012).

Bron: Bit 225

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant