_N8Q1679
_N8Q1679 Michael Eilberg

Een lesje correct achterwaarts van Michael Eilberg

Nieuws

Altijd al een lesje willen hebben van een top dressuurruiter? In deze video laat de Britse topruiter Michael Eilberg je stap voor stap zien hoe je je paard kunt leren om correct achterwaarts te gaan.



Aan de hand


Michael begint met het aanleren van de oefening aan de hand. Het is belangrijk om je paard eerst te leren netjes vierkant halt te houden. Vervolgens kun je een voorzichtige halve ophouding maken aan de teugels en kijk hoe je paard hier op reageert. Je wilt bereiken dat je paard voorwaarts gaat in een viertakt beweging en achterwaarts in een tweetakt beweging, waarbij de benen in diagonale paren bewegen. Als je paard niet helemaal begrijpt wat je bedoeling is, kun je hem zachtjes op zijn schouder aanraken met de achterkant van een zweepje. Beloon je paard goed als hij de juiste reactie geeft, al is dit nog maar een half pasje achterwaarts.

Te paard


De volgende stap is het uitvoeren van de oefening terwijl je te paard zit. Je krijgt nog wel ondersteuning van iemand op de grond, die weet wat hij doet. Vraag je paard eerst voorwaarts om vervolgens netjes vierkant halt te houden. Daarna vraag je het paard, samen met je hulp op de grond (die het paard zachtjes kan aanraken met het zweepje), een paar pasjes achterwaarts. Zorg dat je niet te veel in één keer wilt. Enkele pasjes zijn voldoende, daarna drijf je het paard weer voorwaarts.

Op eigen benen


Als dit allemaal goed gaat kun je het paard achterwaarts vragen, zonder dat de persoon op de grond het zweepje gebruikt. Vraag de persoon enkel om in de richting van het paard te lopen, terwijl jij de hulpen voor het achterwaarts gaan geeft. Als laatste stap laat je de persoon op de grond helemaal weg en is het de bedoeling dat je paard enkel op jouw hulpen reageert. Succes!

Bron: Horse and Hound
140807085_ABFweb
20110728028
20110728048