-

Anky over zadelmak maken: ‘Niet denken voor het paard, maar kijken naar hem’

Anky Lonneke Ruesink

In Bit 263 vind je het dossier Zadelmak maken op drie jarige leeftijd. In deze editie vragen we ons hardop af of het nog wel van deze tijd is om een paard op driejarige leeftijd zadelmak te maken. Naast een interview met paardenarts Waling Haytema, feiten & cijfers en reacties uit het veld een column met dressuuramazone Anky van Grunsven. Je leest ‘m hier alvast online. Meer over dit onderwerp lezen? Bestel dan Bit!

“Bewegen is heel erg goed voor een paard, ook voor een jong paard. Maar wat is bewegen en wat is belasten? Ik vind dat je een driejarige prima een paar keer per week een kwartier tot twintig minuten kunt rijden. Het rustig en op tijd opbouwen van beweging en belasting is alleen maar goed. De spieren van het paard worden daardoor sterker, zijn pezen harder, ze leren de hulpen, noem maar op. Dat is beter dan een vijfjarige uit de wei halen en zeggen: nu moet je het kunnen. Dat vind ik een onlogische aanpak. Overigens vind ik het niet goed om met een driejarig paard op wedstrijd te gaan. Daar zijn heel andere vaardigheden voor nodig en daar is een driejarige in opleiding gewoon nog niet klaar voor.”

“Maar een jong paard wordt dus echt niet slechter van wat werk, integendeel juist. Wél moet je goed kijken naar je paard. Er zijn er die met drie jaar al heel compleet en sterk zijn, andere zijn dat juist niet. Mijn voormalige Grand Prix-paard Gere kreeg als vierjarige een enorme groeispurt. Hem hebben we toen een jaar op de wei gezet en weinig werk gegeven. Kijk dus goed naar wat je paard aankan en geef passend werk. Doet je paard het goed, dan kun je wat meer doen. Gaat het niet zo lekker, doe dan even wat minder. Ik heb het zelf altijd zo gedaan. We kochten vaak paarden als drie- of vierjarige aan en leidden ze op. Al die paarden hebben het lang volgehouden in de sport, een uitzondering daargelaten.”

“Het beste bewijs is Bonfire. Hem kochten we in december, hij moest toen nog drie jaar worden. Hij was al zadelmak. We hebben hem rustig doorgereden, drie of vier keer per week. Verder liep hij lekker in de wei. Later liep hij tien jaar Grand Prix en hij is tot zijn 26e gereden. Zijn hele carrière lang heeft hij geen noemenswaardige blessures gehad. Dat geldt ook voor Salinero, die liep tot zijn 24e onder het zadel. Dat bereik je niet door zo’n paard als driejarige vijf keer per week een uur te rijden, maar wel door gedoseerd te trainen zodat hij van alle kanten sterker wordt en in het werk groeit.”

“Een goede trainingsopbouw en kijken naar je paard, dat is belangrijk. Of je nu Grand Prix rijdt of recreatief, er moet een stabiele factor met opbouw in het werk zitten. Ik hoor wel eens over mensen die een maand niet rijden en dan opeens een bosrit van vier uur maken. Ik kan me niet voorstellen dat dit goed is. Kijk maar naar jezelf: als je alleen maar wandelt, ga je ook niet opeens de marathon lopen. Gezond verstand kan je ver brengen, ook in de paardensport. Denk niet voor het paard, maar kijk naar hem. Wat kan hij aan, hoe doet hij het, wat vindt hij prettig? Mijn kinderen hebben een paar oude springpony’tjes. Nou, die worden dolgelukkig van springen en een buitenritje op zijn tijd. Die moet je niet stilzetten, dan worden ze doodongelukkig. Dat was met Bonfire en Salinero net zo, die zijn nog heel lang een beetje gewerkt. Omdat ze dat zelf fijn vonden. En ik ga een paard echt niet tegen zijn zin met pensioen doen. Dat ze het zo lang volhielden, komt naar mijn mening echt doordat ze hun hele leven, van jongs af aan, plezier in hun werk hebben gehad”, aldus Anky van Grunsven.

Anky van Grunsven is de meest succesvolle dressuurruiter aller tijden. Met Bonfire won ze haar eerste individuele gouden medaille op de Olympische Spelen in Sydney (2000). Tijdens de Olympische Spelen in Athene (2004) en Hongkong (2008) pakte ze opnieuw individueel goud, ditmaal met Salinero. Hiermee schreef Anky geschiedenis: nooit eerder won een ruiter drie keer op rij individueel goud.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant