080710067_ABFweb
080710067_ABFweb

Discussie over Jacobskruiskruid in Oostvaardersplassen

Nieuws

“De botten van de verhongerde dieren zie je zo niet meer. Prachtig!”, schrijft iemand op Facebook over het overwoekerende Jacobskruiskruid in de Oostvaardersplassen. Online speelt een heftige discussie over de toenemende groei van het kruid in het gebied. Waar paardenliefhebbers van mening zijn dat Staatsbosbeheer het kruid zo snel mogelijk moet verdwijnen, is boswachter Hans Breeveld van mening dat het jacobskruiskruid geen gevaar vormt voor de dieren.


Jacobskruiskruid groeit al jaren in de Oostvaardersplassen. Maar dit jaar overwoekert de geel gekleurde bloem een groot deel van de leefomgeving. Het kruid wordt in ‘verse’ vorm in beginsel door dieren overgeslagen bij het grazen. Een situatie waarin woekering en schaarste heersen zou het voor paarden en andere dieren moeilijk maken om Jacobskruiskruid te vermijden. De stof pyrrolizidine in het kruid breekt levercellen af en zorgt voor dood door leverfalen.

‘Te triest voor woorden’


Een gevaarlijke, maar vooral ook onnodige situatie, vindt een deel van paardenminnend Nederland. Op Facebook zijn daarom verschillende pagina’s geopend die het onderwerp aan de kaak proberen te stellen en oproepen tot verbetering van de leefomstandigheden. Teksten als ‘Te triest voor woorden’ en ‘Waarom mogen beheerders van natuurgebieden dit wanbeleid blijven volhouden?’, zijn slechts een kleine greep uit de enorme berg kritiek.

‘Geen schadelijk effect’


Hans Breeveld, boswachter in het gebied, denkt daar anders over. In zijn weblog ging hij enkele jaren geleden al in op het steeds geler kleurende gebied. “Dit kruid heeft een bedenkelijke reputatie. Als het in hooi terecht komt, kan het giftig zijn voor dieren die dit eten. Het lijkt erop dat ze het in gedroogde toestand niet herkennen. Maar in de Oostvaardersplassen groeit het al jaren, zonder schadelijk effect voor de hier grazende dieren. Het is een inheemse plant die hier op een natuurlijke wijze is gekomen. Bovendien is het een plant die voor veel insecten als waardplant dient.”

Gewoon laten staan


Het kruid wordt dan ook niet verwijderd.“Al het eerder genoemde is reden voor ons om het Jacobskruiskruid gewoon te laten staan en niet te verwijderen (wat overigens eerder de verspreiding en de giftigheid in de hand zou werken, en feitelijk onmogelijk is). Uit diverse artikelen blijkt dat het op termijn waarschijnlijk vanzelf weer verdwijnt. Geniet er nog even van!”, aldus de boswachter.

Bron: Horses/ Facebook

Lees hier meer over Jacobskruiskruid.