Achterhand
Achterhand

Vijf oefeningen voor een sterkere achterhand

Training Dressuur Opvallend

Paarden kunnen langer meegaan en beter een ruiter dragen, als hij een goede spieropbouw heeft. 

Daarvan is de Canadese instructrice in vrijheidsdressuur Jessica Fobert overtuigd. Ze vindt dat er tijd moet worden geïnvesteerd in het opbouwen van een goede bespiering bij een paard. De achterhand is de motor van het paard. Vijf tips voor een sterkere achterhand.

Een goed ontwikkelde achterhand is een van de belangrijkste voorwaarden voor een fit paardenlichaam, zegt Fobert. Voor paarden die zwak lijken in hun achterhand zijn er oefeningen om ze sterker te krijgen. 

Om te kunnen bepalen hoe het gesteld is met de bespiering aan de achterkant, kun je je paard op verschillende manieren observeren: in vrijheid, tijdens het werk aan de hand en onder het zadel. Bij sommige paarden zie je overduidelijk verwaarloosde spieren. Naast oefeningen kunnen deze paarden ook goede voeding gebruiken, zegt Fobert, zodat ze de juiste stoffen binnenkrijgen voor hun spieropbouw en spierspanning.

Je kunt soms, als je erachter gaat staan, uitstekende heupbotten zien bij een paard dat weinig bespiering heeft op de achterhand. Bij een ander uit het zich in zwabberige spronggewrichten. Fobert is van mening dat slechte bespiering bovenop het paard, vaak effect heeft op de lagere ledematen. Struikelen en onhandigheid kunnen volgens Fobert ook wijzen op zwakke spieren. Ze pleit ervoor eerst een paard te laten onderzoeken als je het niet vertrouwt, alvorens aan onderstaande oefeningen te beginnen.

Vijf oefeningen voor een sterkere achterhand

1. Stretchen

Hoe soepeler en flexibeler het paard, hoe makkelijker het voor hem is om de juiste spieren op te bouwen. Stretchoefeningen die de achterste ledematen oprekken, zorgen voor meer beweeglijkheid en daardoor meer kracht. Een soepel paard, zal relaxter worden in zijn werk en minder spanning hebben, waardoor het in staat is gelijkmatig en in balans te buigen en te rekken. Elke oefening aan de hand moet rustig en geproportioneerd uitgevoerd worden.

2. Achterwaarts gaan

Gecontroleerd en rustig achterwaarts gaan zorgt voor meer kracht en spieropbouw in de achterhand. Fobert laat bij voorkeur haar paard achteruit kleine hellingen opgaan. Zelfs een paar stappen achterwaarts de helling op, zorgen, als het regelmatig gedaan wordt, voor betere bespiering. Deze oefening kan zowel aan de hand of onder het zadel gedaan worden. 

Aan de teugels trekken moet worden vermeden, omdat het paard hierdoor zijn rug niet goed kan bollen en daardoor zijn achterhand geblokkeerd wordt. Beter is volgens Fobert om met een neck-rope, een touw om het paard zijn hals, te werken. Ook kun je hem met een zweepje zachtjes tegen zijn borst tikken.

3. Cavaletti’s of een sprongetje

Cavaletti’s zijn nuttig om weke knieën en spronggewrichten sterker te maken. Kleine sprongetjes kunnen ook helpen, omdat het paard ter voorbereiding van de sprong zijn gewicht op zijn achterhand neemt. Het springen op zich is belangrijker dan de hoogte van de sprong. Een laag sprongetje kan ook makkelijker zijn voor het paard om in balans te landen.

4. Bekken laten kantelen

Ga achter je paard staan en plaats je vingers op enkele centimeters aan beide zijden van het begin van de staartwortel. Glijd met je vingers langzaam naar beneden en bouw daarbij druk op. Als het goed is, geeft je paard een reactie. Je paard zou zijn bekken daarbij licht moeten laten kantelen. Het is een prima oefening om zowel voor als na het rijden te doen.

5. Benen optillen

Een andere oefening, ook geschikt voor paarden die op rust hebben gestaan en weer aan het werk gaan, is het optillen van de achterbenen. Dit kun je met een zweep vragen, door het achterbeen zachtjes aan te raken. 

Het kan even duren voordat het paard begrijpt wat je bedoelt, maar het uiteindelijke doel is om het achterbeen eventjes in de lucht te houden. Hierdoor creëert het paard zowel spieren in de achterhand als in zijn been.

Bron: Horse-Canada.com