peesbeschermers
peesbeschermers

Praktische vragen over peesbeschermers

Nieuws

Elke paardenliefhebber kent ze en veel gebruiken ze ook. Peesbeschermers zijn er in allerlei soorten en maten, materialen en kleuren. Bij de aanschaf en bij het gebruik van peesbeschermers komt nog heel wat kijken. Bit helpt je op weg door 20 praktische vragen over peesbeschermers te laten beantwoorden door Charlotte van der Pouw van ruitersportwebshop DocHorse. Online lees je alvast 5 tips, de rest kun je teruglezen in Bit 245.



Wanneer gebruik je peesbeschermers?


“Dat is afhankelijk van de situatie, het paard en je voorkeur. Veel ruiters doen hun paard in de training peesbeschermers om. Ook bij het losgooien in paddock of weide krijgen sommige paarden peesbeschermers om.”

Wat is de functie van de peesbeschermers?


“Het woord zegt het eigenlijk al: peesbeschermers zijn puur ter bescherming van de benen van het paard. Je ziet nog wel eens dat paarden met de achterbenen per ongeluk de achterkant van de voorbenen aantikken. Een peesbeschermer beschermt het been en de pezen tijdens het aantikken, zodat er geen wonden of blessures ontstaan.”

Zijn peesbeschermers noodzakelijk?


“Nee, je hoeft ze niet per se te gebruiken. Het hangt heel erg van het paard af. Bij een rustig paard dat zich eigenlijk nooit aantikt, is het niet nodig om de benen hiertegen te beschermen. Bij een jong of behoorlijk onstuimig paard is het risico op aantikken groter. Natuurlijk kan ook een rustig paard altijd schrikken of uit balans raken en zich toch aantikken. Dan kan het een veilig idee zijn dat hij wel peesbeschermers omheeft.”

Wat is een nadeel van peesbeschermers?


“De benen kunnen erg warm worden onder de peesbeschermers. Zeker als het paard er veel mee beweegt – zoals tijdens de training – of als hij de beschermers lang omheeft of het erg warm weer is. Oververhitting kan schade toebrengen aan het paardenbeen, dat wil je natuurlijk proberen te voorkomen.”

Hoe strak moeten de sluitingen?


“Te strak is natuurlijk nooit goed, want dan wordt het been afgekneld. Te los ook niet, dan kunnen de beschermers afzakken. Een mooie leidraad is dat er nog een vingertje tussen de sluitingen moet kunnen. Doe de peesbeschermers om en maak ze vast. Als je nog iets weerstand voelt, doe je ze nog iets strakker. Dan zitten ze goed.”

Bron: Bitmagazine.nl
Zandonà Protect Your Passion_RGB
Bit magazine_aprile2017_NEWSLETTER