120703097_ABFweb (Large)
120703097_ABFweb (Large)

Nieuw paard? Koop een Fries!

Nieuws

“Eenmaal een Fries, altijd een Fries”, zegt men wel eens. Friezen worden ook wel de zwarte parels onder de paarden genoemd. Met hun lange lokken en gitzwarte vacht zijn de paarden dan ook een lust voor het oog en het is een paard met veel voordelen.



Uiterlijk      



                                                                                    


Friezen zijn doorgaans wat kleiner dan de gemiddelde KWPN’er (ze worden tussen 1,55 en 1,70 m. hoog) en als je dus een beetje soepel bent, kun je makkelijk zonder krukje opstappen. Daarbij worden ze niet voor niets zwarte parels genoemd. Ze hebben mooie sokken en lange, dikke manen, voorpluk en staart. In combinatie met die zwarte kleur geeft ze dat een typisch show-uiterlijk. Je moet er van houden, maar er zijn veel mensen die er als een blok voor vallen.

Gebruik


Friezen zijn vooral bekend van de shownummerrubrieken waarin ze bijvoorbeeld voor de Friese sjees lopen. Natuurlijk zijn Friezen perfecte paarden om voor de kar te zetten, maar ze zijn veel veelzijdiger. Ze hebben een duidelijke aanleg voor dressuur en ook vrijheidsdressuur en afdelingsdressuur kun je prima met ze doen. Je kunt ook heerlijk recreatief met ze rijden en als je niet over een al te zware ondergrond rijdt en een beetje rustig aan doet, houden ze het makkelijk een uur of drie vol.

Karakter


De Fries is een vriendelijk en intelligent paard. Hij is mak, levendig, leergierig en trouw. Friezen leren snel en ze zijn makkelijk in de omgang. Ze hebben een enorme wilskracht en het is dan ook een paard dat graag voor je wil werken. Als je eenmaal zijn vertrouwen hebt gewonnen, gaat hij voor je door het vuur.


8 redenen om dus een Fries te kopen



  1. Je steelt de show op concours met je stoere, zwarte parel!

  2. Je kunt er samen van genieten, op zondagmorgen span je hem voor de menwagen en ga je met je vrienden de hort op.

  3. Dol op vlechten? Met een Fries kun je je helemaal uitleven!

  4. Een heel slimme Fries kan zelfs zijn eigen deurtje open maken, zo hoef jij dat niet te doen als je met je zadel aan komt lopen.

  5. Friezen zijn echte teddyberen dus als je van knuffelen houdt, zit je helemaal goed.

  6. Een Fries wordt je partner in crime en je allerbeste vriend.

  7. Als je heel erg nationalistisch ingesteld bent, heb je met een Fries ook nog eens een typisch Nederlands paard.

  8. Ook als je Fries niet voor de kar loopt, kun je er met je samen van genieten. Start bijvoorbeeld een Friezen zestal, dat betekent dan ook zes keer zo veel plezier!


 

Bron: Bitmagazine.nl/Tess Mutsters
150113069_ABFweb (Large)
150323023_ABFweb (Large)