De kwaliteit van het halthouden vertelt veel over de kwaliteit van de overgang naar het halthouden toe.
De kwaliteit van het halthouden vertelt veel over de kwaliteit van de overgang naar het halthouden toe.

Halthouden op je zit: drie stappen naar succes

Training Dressuur Opvallend

Het is één van de eerste dingen die je leert als je begint met paardrijden: halthouden. Omdat het zo’n simpele oefening lijkt, sta je er tijdens je training misschien niet vaak bij stil. Toch komt er bij een goede halt meer kijken dan diep zitten en aan de teugels trekken. Deze drie simpele stappen helpen je perfect te leren halthouden - op je zit!

1. Zoek contact

Bij het halthouden op zit is aan de teugels trekken natuurlijk overbodig, maar het is wel belangrijk om een licht verend contact te houden met de mond (of, als je bitloos rijdt, de neus) van je paard. Zorg dat je de teugels niet te strak hebt, maar dat je heel lichte verschillen in druk door kan geven. Bepaal ruim van tevoren al waar je precies stil wil staan, zodat je dit op tijd aan je paard door kunt geven.

2. Rem af

Deze stap bestaat eigenlijk uit drie kleine stapjes, die je bij elkaar voegt.

Stap 2a

Om je paard goed voorwaarts te laten gaan, is het belangrijk dat je als ruiter de bewegingen opvangt in je heupen, bekken, onderrug en buik. Door soepel mee te draaien bij elke stap, geef je je paard de ruimte om te bewegen. Omgekeerd werkt dat hetzelfde: als je met je zit weerstand biedt, zal je paard vanzelf gaan afremmen. Dit kun je handig gebruiken bij het halthouden.

Zorg dat je goed meebeweegt in het ritme van je paard. Bied nu in het ritme (bijvoorbeeld om de pas) licht weerstand vanuit je onderrug. Laat los, en bied bij de volgende pas weer weerstand (aanspannen - meebewegen - aanspannen - meebewegen).

Stap 2b

Span licht je kuiten aan bij elke pas die je meebeweegt, laat los bij elke pas waarbij je je onderrug aanspant. Zo houd je je paard mooi actief tijdens het halthouden en laat je hem zijn achterhand verder onder zijn lijf brengen.

Stap 2c

Geef bij elke keer dat je je onderrug aanspant een licht kneepje in de teugels. Dat mag in beide teugels zijn, maar je kunt ook enkel op de buitenteugel een lichte ophouding geven. Probeer elke beenhulp van stap 2b op te volgen met een halve ophouding.

3. Houd zelf halt

Heb je het punt bereikt waarop je van plan was stil te staan? Blijf licht contact houden met je benen en teugels, maar stop met het meebewegen met je zit. Als je paard bij de vorige stappen goed op je zit lette, zal hij nu vanzelf stilstaan.

Als een paard gewend is om altijd tot stilstand getrokken te worden met teugelhulpen, kan het wat oefening kosten tot hij volledig op zit terug te rijden is. Het geeft dan ook helemaal niets als hij een paar passen meer nodig heeft om stil te staan. Maar als je paard dan uiteindelijk vierkant stilstaat zodra jij je zit aanspant, is dat natuurlijk een flinke beloning waard!

Bron: Horse Listening