150625232_ABFweb (Large)
150625232_ABFweb (Large)

7 dingen waaraan je kunt zien dat de lente begint

Nieuws

Aah, de lente hangt in de lucht! De bloemetjes beginnen weer te bloeien en het gras begint weer te groeien. Eindelijk begint de zon weer te schijnen en kun je weer naar buiten om je langverwachte portie vitamine D op te halen. Maar de zon en de bloemetjes zijn niet de enige dingen waaraan je kunt zien dat de lente weer begint…



1.De paarden zijn weer in de rui


Het is weer zover, het is tijd voor de paarden om hun dikke wintervacht in te ruilen voor een dun, glanzend zomervachtje. En dat betekent verharen! Iedere keer als je bij je paard geweest bent, kom je zelf met een dikke wintervacht terug, want die haren blijven overal aan plakken. Zeker als je paard je als schuurpaal probeert te gebruiken om van al die vervelende, jeukende haren af te komen.

2. Overal zwaluwpoep


Ze zijn zo schattig, die kleine vogeltjes die druk bezig zijn met het maken van een nestje in jouw stal. Het zal nu niet lang meer duren voor die lieverds weer binnenkomen. Het is alleen jammer dat die lieve, kleine vogeltjes ook enorm veel poepen en jouw stal (inclusief het paard dat er in staat) weldra bedekt is onder de zwaluwpoep. Dat wordt schrobben geblazen!

3. De monsterlijke narcis


Maak je net lekker rustig een buitenritje, schiet je paard ineens weg. Hij is zich helemaal doodgeschrokken. Wat heeft hij dit keer weer gezien? Een sabeltandtijger? Of misschien een eend? Die kunnen best eng zijn als ze kwaken. Nee, het is een narcis. Doodeng. Je paard briest en snuift nog na als jullie weer doorlopen. Hij is natuurlijk ook maar net aan de dood ontsnapt.

4. Het verse lentegras


Van de verse sprietjes gras die nu uit de grond springen, wordt je paard helemaal gek en dat kun je wel merken tijdens het rijden. Het liefst stopt hij om de paar meter om een hapje te nemen! Pas in het voorjaar wel op met de hoeveelheid gras die je je paard laat eten. Onder invloed van de zon bevat het gras meer suiker en dit kan hoefbevangenheid veroorzaken.

5. Beestjes


Yes, zodra het boven de tien graden is gaan op veel stallen de dekens weer af. Maar niet voor lang, want dan komen de dazen en muggetjes al weer terug. In plaats van slepen met winterdekens moet je nu slepen met vliegendekens en sprayen met dazenspray om ervoor te zorgen dat je paard er straks niet uitziet als een maanlandschap.

6. Veulentjes




De veulentjes komen er weer aan. Maak je klaar voor een grote dosis schattigheid en bereid je voor op chagrijnige merries die er alles aan doen om hun veulentje te beschermen. Daarbij is er in het vroege voorjaar een periode waarin de meeste merries onregelmatig hengstig zijn, dus ook als je merrie geen veulentje heeft, kan ze nog goed chagrijnig zijn!

7. Het buitenseizoen


Vanaf 1 april begint het buitenseizoen weer en worden de wedstrijden dus weer op het gras of in de buitenbak gereden. Nog even en de zomer is al weer in volle gang. Geen donkere, koude winterdagen in de binnenbak meer maar lange, zweterige dagen op wedstrijd. Paarden die sloom worden van de hitte en ruiters met zonnesteek.

Bron: Horseandhound
Door: Tess Mutsters
160725117_ABFweb (Large)