Angst
Angst

5 Manieren om je angst onder controle te krijgen

Nieuws

Over het algemeen zijn paardenmensen geen bangeriken. Het vergt best wat lef om op zo’n groot en sterk dier te klimmen. Toch zijn er momenten dat je je als ruiter ineens even helemaal niet meer zo stoer voelt... Hier zijn vijf tips om je weer wat steviger in het zadel te krijgen.



1. Verleg je focus


Actie is de beste manier om zenuwen te verjagen. Geef jezelf dus kleine, fysieke opdrachten die je gemakkelijk kunt uitvoeren, zoals het corrigeren van je handhouding of je tempobeheersing. Zolang je daarmee bezig bent, hebben je hersenen minder tijd om hun aandacht te richten op piekerscenario’s.

2. Word je bewust van je reactie


Hoe ga je gewoonlijk met je angst om? Ga je heel erg zitten piekeren of wil je het liefst meteen afstappen? Als je weet wat jouw gewoonlijke reactie op spanning is, kun je daar mee leren omgaan. Realiseer je ook dat angst niet per se iets slechts hoeft te zijn: het maakt je alerter, waardoor je sneller en scherper kunt reageren. Dat kun je in je voordeel gebruiken.

3. Verander je houding


Schouders terug, borst vooruit en maak jezelf lang: een goede houding is niet alleen belangrijk om goed te kunnen rijden, maar je ziet er ook meteen een stuk zelfverzekerder uit. Het fijne van zo’n zelfverzekerde, kalme houding is dat het je ook mentaal helpt weer rustig te worden. Bovendien geeft het corrigeren van je houding je een fysieke handeling waar je je op kunt richten, zoals uitgelegd bij punt 1.

4. Let op je woorden


Wanneer iemand tegen je zegt, “Vooral niet aan roze olifanten denken!”, is de kans groot dat je direct een glashelder beeld van een roze olifant in je hoofd hebt. Zo werkt dat met negatieve gedachten ook. Als je tegen jezelf zegt dat er niets is om bang voor te zijn, gebeurt in je hoofd het tegenovergestelde.

Probeer je negatieve woorden om te zetten naar positieve uitspraken: in plaats van ‘niet bang zijn’ zeg je bijvoorbeeld ‘wél rustig blijven’ of ‘wél diep ademhalen’. Die opdrachten kun je wél makkelijk opvolgen.

5. Van verwachting naar doel


Spanning kan veroorzaakt worden door verwachtingen die niet realistisch zijn. Er is namelijk een subtiel verschil tussen een ‘doel’ en een ‘verwachting’. Als je als doel hebt een hoogte van 1.20m te kunnen springen, is dat iets heel anders dan wanneer je verwacht dat je die hoogte kunt springen. Naar een doel kun je namelijk toewerken, en als je het niet in één keer haalt kun je het later nog eens proberen. Een verwachting die je niet kunt laten uitkomen, zorgt daarentegen voor teleurstellingen - en daarmee angst voor die teleurstelling.

Zet je verwachting om naar een doel en werk daar in kleine stapjes naartoe. Door de druk om te presteren deels weg te nemen, zit je een stuk kalmer en zelfverzekerder op je paard.

Nog steeds zwetend in het zadel? Hier vind je meer tips om met rijangst om te gaan.


Bron: Horse Network
1529588