130204662_ABFweb
130204662_ABFweb

Nieuwe behandeling hoofdschudders Universiteitskliniek

Nieuws

De Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht heeft het afgelopen half jaar vooruitgang geboekt in het behandelen van paarden die met hun hoofd schudden (headshakers). Anesthesist dr. Thijs van Loon legt uit: “De nieuwe techniek maakt het mogelijk om de betrokken zenuw als het ware te resetten, waardoor een groot deel van deze hoofdschudders (tijdelijk) geholpen is.”


Paarden die met hun hoofd schudden, kunnen van allerlei dingen last hebben. Als blijkt dat de oorzaak van het hoofdschudden bij de zogenaamde trigeminuszenuw in het hoofd ligt, kunnen dierenartsen neuromodulatie toepassen. “Er worden hele kleine elektrische stroompjes naar de zenuw gestuurd, waardoor de zenuw als het ware gereset wordt.”

Oorzaak


Voordat deze behandeling wordt toegepast, onderzoekt men eerst of de oorzaak van het hoofdschudden niet ergens anders ligt. “Niet alle hoofdschudders hebben daadwerkelijk last van deze zenuw. De oorzaak kan ook liggen in bijvoorbeeld pijn in de nekband, kreupelheid, een ontstoken kieswortel of het paard heeft een probleem in de voorste luchtwegen,” vertelt dr. Thijs van Loon. “Een groot deel van het voortraject kan de eigen dierenarts ook al uitvoeren.”

Zenuw


Als andere oorzaken uitgesloten zijn, kan het zijn dat een hoofdschudder last heeft van een belangrijke zenuw in het hoofd, namelijk de zogenaamde trigeminuszenuw. Van Loon vertelt: “De zenuw is door bijvoorbeeld een eerdere ontsteking aangetast en stuurt te veel impulsen uit. Om zeker te weten dat het aan deze zenuw ligt, voeren we eerst een proefblokkade uit. We schakelen heel specifiek deze zenuw uit door middel van een lokale verdoving. Binnen twintig minuten kan het paard al heel ander gedrag laten zien.” Natuurlijk nemen de klachten weer toe als de verdoving uitwerkt, maar het is dan wel duidelijk dat de zenuw de boosdoener is.

Elektrische impulsen


Daarna kunnen de dierenartsen-specialisten in de Universiteitskliniek de behandeling, die neuromodulatie wordt genoemd, toepassen. “De behandeling is niet nieuw. De Universiteit van Bristol, Engeland, heeft de techniek ontwikkeld en hierover gepubliceerd. De symptomen lijken ook erg veel op de symptomen van mensen met aangezichtszenuwpijn. Zij worden met een vergelijkbare techniek behandeld.” Van Loon legt verder uit: “Een zenuw die geïrriteerd is, vuurt te veel elektrische signalen af. Het paard ervaart dit als pijn en reageert door met zijn hoofd te schudden. We willen deze zenuw resetten door kleine, elektrische impulsjes naar de zenuw te sturen. Dit gebeurt afwisselend met hele hoge en hele lage frequenties.”

Pijn


Een geïrriteerde zenuw kan op allerlei manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een ontsteking of een virus. De zenuw kan dan blijvend veranderen. “Behandeling met reguliere pijnstillers helpt dan ook niet, omdat de pijn uit de zenuw zelf komt. Ook bij mensen met zenuwpijn zien we dat ze slecht op pijnstillers reageren. Men zoekt daarom ook druk naar andere methoden om de pijn onder controle te krijgen”

De klachten kunnen mild, maar ook heel heftig zijn. “We zien paarden die niet meer gereden kunnen worden, niet meer buiten kunnen staan of tot bloedens toe het hoofd langs de benen of muren schuren. De pijn heeft veel impact op het paard en eigenaren zien hun paard iedere dag lijden. Als het niet behandeld kan worden, is de beslissing tot euthanasie heel begrijpelijk.”

Hoopvol


Hoe lang de klachten wegblijven verschilt per paard en er zijn vaak meerdere behandelingen nodig, maar de resultaten zijn wel erg hoopvol. Bij zo’n 60% van de behandelde paarden in Engeland werd een positief effect gezien van de behandeling. “Bij ons was er een paard met zware klachten dat na de eerste behandeling duidelijk verbeterde. De verbetering hield een week aan. Dat succes was relatief kort, maar na de tweede behandeling was het paard drie à vier maanden symptoomvrij. De derde keer dat het behandeld is, is inmiddels een half jaar geleden. Bij paarden die goed reageren neemt het behandeleffect toe.” Daarnaast zijn er weinig risico’s aan de behandeling verbonden. Neuromodulatie kan poliklinisch worden toegepast bij het staande paard onder sedatie. “De behandeling duurt ongeveer een uur en het paard kan dan weer met de eigenaar mee naar huis.”

Geholpen


De resultaten van de behandelingen worden bijgehouden, zodat de specialisten een goed beeld krijgen van de methode. “We willen erachter komen wat het effect is op de lange termijn en bij grotere groepen paarden, maar we zijn blij met wat we nu al kunnen doen. Ieder geholpen paard is er één.”

Bron: Bitmagazine