Gras
Gras

Gevaren van voorjaarsgras

Nieuws

Het voorjaar zit er weer aan te komen en paarden kunnen weer het weiland in. Weidegang is erg gezond voor paarden. Zo krijgen ze veel vrije beweging, contact met soortgenoten en hebben continue de beschikking over vezelrijke voeding.


Je moet echter wel voorzichtig zijn met voorjaarsgras, want dit verse gras brengt een aantal risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan diarree, hoefbevangenheid of koliek.

Langzame overgang


Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden, hoe belangrijk een langzame overgang in de voeding voor paarden is. Bij een plotselinge rantsoenwisseling is het mogelijk dat bepaalde bacteriën in de blinde en dikke darm afsterven en andere juist enorm groeien. Deze verstoring kan leiden tot de productie van toxinen (gifstoffen) en verzuring. Koliek, diarree en hoefbevangenheid zijn hier dan het mogelijke resultaat van. Begin daarom met een uurtje per dag grazen en bouw dit langzaam op, door bijvoorbeeld elke dag een half uurtje tot een uur toe te voegen. Neem hier gerust 2 tot 4 weken de tijd voor.

Je kan er ook voor kiezen om strookbegrazing toe te passen. Hierbij zet je met een stroomdraadje bijvoorbeeld 1 of 2 keer per dag een stukje gras af waarvan gegeten kan worden. Tot slot kan je bij 24-uurs beweiding kiezen voor het gebruik van een graasmasker. Hiermee kan de grasopname tot wel 80% verminderd worden. Deze maatregelen zijn niet alleen van belang om een langzame overgang te creëren, maar ook om overgewicht te voorkomen. Het voorjaarsgras is namelijk een echte dikmaker.

Kies het juiste dagdeel


Voorjaarsgras kan veel suiker bevatten. Dit is niet wenselijk voor paarden die hier gevoelig voor zijn. Dat wil zeggen paarden die snel hoefbevangenheid of insulineresistentie ontwikkelen. Kies daarom het juiste dagdeel om te beweiden. Dit valt nog niet mee, omdat het suikergehalte van verschillende factoren afhankelijk is.

Over het algemeen is het suikergehalte in de middag hoog en ’s nachts laag, omdat dan de suikers worden verbruikt om te groeien. Gras kan alleen niet groeien als het te koud is. Wanneer de nachten koud zijn, worden de suikers niet verbruikt en blijft het suikergehalte dus hoog. Indien de nachten niet te koud zijn, dan is het het beste om deze “risico”paarden tussen 5.00u en 10.00u te beweiden. Bij zeer gevoelige paarden is het echter aan te raden om voorjaarsgras te beperken of zelfs te vermijden. Laat in zo’n geval het gras wat langer doorgroeien. Wanneer de aren in zicht komen betekend dit dat het gras begint te rijpen en daardoor minder suiker en meer vezels bevat.

Lees meer: 










VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.