smid
smid

De zoektocht naar een hoefsmid

Welzijn Opvallend Verzorging

Je hebt ongetwijfeld flink wat tijd besteed aan je paardgerelateerde huiswerk. Je hebt de beste verzorgingsproducten gevonden, voedingsschema’s bestudeerd en uren onderzoek gedaan naar vaccinaties en ontwormingsmiddelen. Alles met als doel je paard een zo geweldig mogelijk leven te geven. Een belangrijk deel dat je niet moet vergeten is de hoefverzorging. De hoeven van je paard hebben regelmatig aandacht nodig. Maar wat zijn de belangrijkste dingen waaraan je moet denken als je gaat zoeken naar een smid? Wat kun je doen om jullie relatie zo goed mogelijk te maken?

Kijk als eerste naar jouw behoeften en die van je paard. Ben je op zoek naar een smid die traditioneel beslaat of ben je geïnteresseerd in een speciale methode of speciaal beslag? Wil je dat je paard ijzers krijgt of mag hij op blote voeten verder? Wil je koud of warm beslag? Heeft je paard bepaalde gezondheidsproblemen die speciaal beslag vereisen? Moet je paard regelmatig mee op concours en in welke discipline start je? Het helpt als je smid bekend is met de discipline waarin je rijdt. Reiningpaarden bijvoorbeeld krijgen speciaal beslag zodat ze beter kunnen glijden.
Niet alle smeden zijn hetzelfde en bieden dezelfde service, dus opschrijven wat je je potentiële hoefsmid wilt helpen je te beschrijven waar je naar op zoek bent als je contact zoekt met smeden.

Zoek uit wat anderen vinden

In de paardenwereld kent iedereen elkaar. Dit kan leiden tot foute, maar ook heel vaak tot goede informatie. Het kan namelijk best zo zijn dat iemand in je omgeving al klant is bij de smid die jij op het oog hebt. Dingen die je dan kunt vragen zijn:
  • Is de smid op tijd voor zijn afspraken? Kun je op hem aan of is het iemand die op het laatste moment afzegt?
  • Ben je blij met zijn werk? Wordt het goed gedaan?

Wees een goede klant

Vergeet niet dat een goede relatie met je hoefsmid van jou afhangt. Wees netjes: zeg je afspraak niet de avond van te voren af als je smid rekent op jouw hulp. Zorg ervoor dat je paarden op stal staan zodat hij ze niet hoeft te vangen en dat de hoeven niet helemaal onder de drek zitten. Zorg er ook voor dat je paard voetjes kan geven, het is namelijk niet aan de hoefsmid om hem dat te leren. En het belangrijkste: maak een afsprakenschema. Paarden moeten om de zes à acht weken naar de smid dus zorg ervoor dat de volgende afspraak op tijd gepland is.
Bron: Horse Channel