rollen
rollen

‘Dankzij alternatieve genezers verergeren kwalen, zelfs met dood tot gevolg’

Nieuws

Het televisieprogramma Rambam besteedde deze week aandacht aan alternatieve dierengenezers. Rambam is een programma dat kwesties aan de kaak stelt. Met hun spraakmakende onderwerpen en ietwat brutale manier van onderzoek plegen, zoals het inzetten van verborgen camera’s, halen ze regelmatig het nieuws. Het doel was in dit geval om te onderzoeken of en in hoeverre alternatieve genezers vallen onder kwakzalverij.



Wandelende tak


Het team van Rambam, dat bestaat uit Jelte, Krista, Nesim en Lars, vroeg zich voorafgaand aan het onderzoek af of ze met hun huisdier eerder een dierenarts of een alternatieve arts zouden zoeken. Het antwoord was duidelijk, alle vier zouden ze met hun huisdier naar een dierenarts gaan in geval van ziekte. Behalve een cavia, een wandelende tak, goudvissen en diverse andere dieren, werd er ook een paard als lokaas gebruikt om de werkwijze van alternatieve genezers onder de loep te nemen.

Lusteloos


De merrie Semiera werd door Rambam ingezet als een paard dat kampte met lusteloosheid, iets dat door de makers van het programma verzonnen was. In werkelijkheid was ze “kerngezond”. De ingeschakelde alternatieve genezer gaf tekst en uitleg terwijl ze het paard onderzocht. Volgens de alternatieve genezer in kwestie, die de hbo-opleiding tot natuurgenezer heeft gevolgd bij het kenniscentrum Silverlinde, kampte het paard met kennis die ze niet kwijt kon. “Ze is op een leeftijd dat ze een leidende merrie zou moeten worden van een groep of kudde”, legde ze uit.

Bij de wet verboden


Ze schreef de merrie een weerstand verhogend middel en celzouten voor, tot grote verontwaardiging van het team van Rambam. Hierop besloten ze verhaal te halen bij dhr. Sjeng Lumeij, bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij. Hij wond er geen doekjes om. Hij vindt alle alternatieve geneeswijzen kwakzalverij. Volgens de beste man leidt het geloven in deze zogenoemde kwakzalverij ertoe dat de kwalen juist verergeren of het dier zelfs sterft. Ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (K.N.M.D.) beaamt dit gegeven. Volgens hen houden honderden dieren pijn na een behandeling door een alternatieve genezer, met helaas te vaak inderdaad de dood tot gevolg.

Om te weten te komen of alternatieve genezers hun beroep eigenlijk wel mogen uitoefenen, namen ze telefonisch contact op met Dhr. Willink van de K.N.M.D. Hij wist te vertellen dat het bij de wet verboden is om een om diagnose en behandeling te stellen bij dieren, uitgezonderd wanneer er een opleiding Diergeneeskunde is afgerond. Aangezien dierenartsen die ook in het alternatieve circuit opereren geen uitzondering blijken te zijn als het gaat om het onnodig lijden en sterven van dieren, is het de vraag of je niet beter voor een reguliere dierenarts kunt kiezen.

Wat vind jij? We horen graag jouw mening over alternatieve genezers. Vul de poll in.

[poll id=”50”]

Bron: Bit Magazine