160128266_ABFweb
160128266_ABFweb

Bestaat een mentale weigering?

Nieuws

Om er kort over te zijn: ja die bestaat. Als een ruiter zich zorgen maakt over een weigering, kan dat werkelijk leiden tot een stop.


Ruiters moeten zich er bewust van zijn dat ze leiders zijn van het team waarmee ze de paardensport beoefenen. Hun gedachten leiden tot de hulpen die aan het paard gegeven worden, dat zijn de aanwijzingen aan hun teamgenoot ofwel het paard.

Communicatie


Dus, je zult eerst bij jezelf te rade moeten gaan, voordat je je paard de schuld geeft. Of je nou denkt ‘wat nou als hij stopt, of opzij springt?’, ‘wat nou als hij bang is voor die hindernis?’, of simpelweg onzeker bent welke kant je paard opgaat, ben je aan het communiceren. En de boodschap die je stuurt is verwarrend. Je partner (paard) zal een verandering aan je hulpen opmerken, waardoor hij denkt dat er gevaar is of een andere optie heeft: gaan, of niet gaan.

Hoe te handelen?


Hoe kun je een mentale weigering te lijf gaan? Eerst kun je nagaan waarom je deze gedachten hebt. Is het angst? Is het onzekerheid over hoe je een bepaalde hindernis moet nemen? Een weerstand tegen een bepaalde hindernis? Praat er met je instructeur over en probeer de onderliggende reden van het probleem te tackelen.

Wees je gedachten de baas


Hoe meer je met je gedachten een hindernis neemt, hoe groter de kans dat je er ook werkelijk over heen gaat. Probeer je gedachten te sturen met steekwoorden om jezelf te instrueren: ‘rijd voorwaarts, houd ritme’ of ‘houd je benen eraan en gaan’. Je wil je in gedachten vastpinnen op je doel, zodat je niet afgeleid wordt door je zorgen.

Oefenen


Visualiseer jezelf een weg langs of over spannende of uitdagende obstakels. Focus je op de manier van rijden die daarvoor nodig is. Oefen zoveel mogelijk op hindernissen waar je je zorgen om maakt, totdat ze je zelfs gaan vervelen. Je kunt werkelijk je gedachten veranderen door volhardendheid en door te oefenen.

Bron: Horsenetwork