graan
graan

3 goede redenen om je paard geen granen te voeren

Nieuws

Graanvrij is hot. Steeds meer merken hebben één of meerdere graanvrije producten in hun assortiment, de vraag groeit enorm en gebruikers zijn meestal laaiend enthousiast. Paarden komen beter in hun vel te zitten, zijn beter hanteerbaar en lijken langzaamaan van hun kwaaltjes te genezen. Vooral eigenaren van paarden met zomereczeem en stofwisselingsproblemen, zoals EMS, Cushing en hoefbevangenheid, lopen ermee weg, en zelfs sommige sportpaarden lopen zonder granen veel beter dan met. Sceptici vinden het onzin, ‘een paard hoort graan te eten’, heeft zonder graan te weinig energie, etc. Graanvrij voeren is nog altijd geen wondermiddel, maar er zijn toch echt een aantal gegronde redenen om je paard geen of tenminste heel weinig granen te voeren.




  1. Een paard is beter af met weinig zetmeel


Paarden zijn gemaakt om de hele dag ruwvoer te eten. Dat weten de meesten ondertussen wel. Dat betekent ook dat ze niet zijn gemaakt om heel veel zetmeel te verteren. Daar maken ze namelijk helemaal niet voldoende verteringsenzymen voor aan! De een kan er beter mee uit de voeten dan de ander, maar feit is dat bij ieder paard voorzichtig met zetmeel moet worden omgegaan. Met een graanvrij voer tackel je dat probleem in één klap. Graanvrij betekent namelijk weinig zetmeel(*). Graanvrije grondstoffen zijn relatief zetmeelarm; denk aan gras/hooi en luzerne, erwten en andere peulvruchten, lijnzaad, zonnepitten, bietenpulp en appelpulp.

  1. Granen lijken bij sommige paarden allergieën te veroorzaken/triggeren


Er zijn redenen om te geloven dat ook paarden, net als mensen, kunnen lijden aan een intolerantie voor gluten. Gluten zitten van nature alleen in bepaalde granen (tarwe, spelt, rogge, gerst, en andere granen zoals maïs en haver zijn vaak ‘besmet’ met gluten afkomstig van bijvoorbeeld tarwe) en per definitie niet in andere grondstoffen. Wil je je paard echt glutenvrij voeren, dan zul je je moeten beperken tot alleen ruwvoer en misschien bietenpulp of een ander enkelvoudig product. Graanvrije ‘krachtvoeders’ komen bijna altijd uit een fabriek waar granen en dus gluten worden verwerkt en kunnen daarom nooit 100% glutenvrij zijn. Graanvrij voeren lijkt ook een gunstig effect te hebben bij paarden en pony’s met zomereczeem.

  1. Graanvrij betekent meestal een laag energiegehalte


Het merendeel van de paarden en pony’s in Nederland (en daarbuiten) is te dik. We voeren over het algemeen veel te veel en vooral heel verkeerd. De trend om graanvrij te voeren is daarom voor veel paarden een heel gezonde verandering. De belangrijkste energiebronnen in een modern paardenrantsoen zijn namelijk zetmeel en vet. Graanvrij is zetmeelarm, zoals hierboven al genoemd, en als je geen grote hoeveelheden olie gebruikt (of deze niet aan het voer zijn toegevoegd), dan is je rantsoen een stuk minder energierijk. En dat is fijn voor je paard, want hij mag meer ruwvoer eten en wordt toch minder snel dik (natuurlijk afhankelijk van je rantsoen!).

Lees meer over laag zetmeel/suiker rantsoenen.

*N.B.: Een kleine zijstraat: voor graanvrij honden- en kattenvoer geldt dat dus niet! Daar wordt vaak aardappel- of erwtenmeel of een ander zetmeelproduct aan toegevoegd, ter vervanging van de granen, waardoor het zetmeelgehalte alsnog heel hoog is (en het voer dus nauwelijks beter is dan normaal voer).









VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.