karin retera
karin retera

Variëren in de training

Nieuws

Veel variëren in de training levert een aantal voordelen op. Je paard wordt gehoorzamer en blijft beter met zijn aandacht bij jou. Maar bovendien wordt hij soepeler, buigzamer en sterker door veel veranderingetjes aan te brengen in het werk.


Wij laten de paarden bijvoorbeeld nooit alleen maar in één tempo lopen of in één houding. Ook in de oefeningen zelf variëren we in tempo, aanleuning en lengtebuiging. Veel of weinig en alles wat daar tussenin zit. Heel belangrijk is wel dat je goed doseert wat je vraagt van je paard. Overvraag niet, maar verken toch de grenzen. Ik bedoel daarmee dat je best uit de comfortzone mag trainen van zowel jezelf als je paard. Heeft een paard bijvoorbeeld een bepaalde manier van stappen, haal ‘m daar maar uit door variaties aan te brengen aan die stap. Groter, kleiner, sneller, langzamer enzovoorts. Je krijgt op die manier meer controle over die stap, maar ook je paard wordt gestimuleerd om ook anders te kunnen stappen.

Vooral dat stapwerk doen wij veel met Don Soberano. Zijn stap is de laatste maanden enorm verbeterd. Veel losser en constanter. Tussendoor nemen we er wat keertwendingen bij. Ook hier weer veel variëren. Don Soberano is slim en als we hem steeds maar hetzelfde laten doen, gaat ‘ie vooruit denken. Dus die keertwendingen rijden we nooit alleen maar als een gewone keertwending. We rijden hem dan weer wat groter, dan weer wat kleiner, dan weer na een paar pasjes rechtuit, dan na twee keer rond er weer uit. Iedere keer weer anders, zodat hij leert wachten op de hulp.

Binnenkort gaat hij een keertje mee naar een ander terrein. Eerst een hengstenshow waar hij kan wennen aan publiek en lawaai. Daarna een oefenwedstrijdje. We beginnen gewoon even in het M1. Dat zal best al een hele klus zijn. Hij is natuurlijk hengst en zal moeten wennen aan losrijden tussen alle anderen.

De volgende keer kom ik weer even terug op het begrip doseren. Waarom is dat zo belangrijk en hoe weet je of je goed doseert?